{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvaranje etnološke izložbe Zemaljskog muzeja BiH

F
20.10.2008. u 15:00
0
0
Otvaranje etnološke izložbe Zemaljskog muzeja BiH
0
Otvaranje etnološke izložbe Zemaljskog muzeja BiH
Izložba tradicionalnih muzičkih instrumenata Bosne i Hercegovine "Sviram kako pjesma kazuje" bit će otvorena 21. oktobra u Etnografskom muzeju u Zagrebu.
To će biti prvi put da se u Republici Hrvatskoj postavlja etnološka izložba iz BiH. Otvaranje je predviđeno u 19.00 sati.

Direktorica Zemaljskog muzeja BiH Aiša Softić istaknula je za Fenu da je ova izložba prvi put postavljena u Zemaljskom muzeju BiH u decembru 2005. Nastala je kao rezultat saradnje Muzeja i Muzičke akademije u Sarajevu te je i njen koautor magistrica i profesorica na Akademiji Tamara Karača-Beljak.

Zbirka muzičkih instrumenata kojom raspolaže Zemaljski muzej najbogatija je u BiH.

Zagrebačkoj će publici biti predstavljeno 150 eksponata iz seoske i gradske tradicije.

Softić naglašava da izložba u hronološkom slijedu prati muzičke instrumente od prvih poznatih tragova do danas. Njen su sastavni dio eksponati iz arheološke muzejske zbirke - od onih koji datiraju iz perioda prahistorije, potvrđujući da se čovjek od vajkada zanimao za muziku i da je ona bila sastavni dio njegovog života, obreda i običaja, pa sve do primjeraka iz doba antike, srednjeg stoljeća, osmanskog i austrougarskog perioda i savremenosti.

Zbirka muzičkih instrumenata zaživjela je odmah po osnivanju Zemaljskog muzeja BiH. Prvi otkupljeni muzički instrument potječe iz 1889., najviše eksponata prikupljeno je od 1945. do 90-ih godina 20. stoljeća.

Izložbu prati katalog u kojem je muzički instrument predstavljen kao dio tradicijskog i kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: