Kultura
0

Otvara se muzej u kojem će se prikazivati ljudska istorija prema Bibliji

FENA
Očekuje se da će oko milijun ljudi godišnje posjetiti muzej u Kentuckyju koji prikazuje ljudsku istoriju prema Bibliji - suživot dinosaura i čovjeka koji je nastao u šest dana. Muzej u Kentuckyju trebao bi otvoriti vrata 28. maja.

Iako se otvorenje muzeja očekuje tek krajem maja, velika medijska pozornost oko projekta vrijednog 27 miliona dolara daje naslutiti da će biti vrlo veliki hit. Ken Ham, tvorac ideje, angažirao je desetke dizajnera kako bi projekt bio gotov na vrijeme.

Ham je odlučio prikazati nastanak svijeta prema Bibliji u kojoj se tvrdi da je sav život na Zemlji nastao prije šest hiljada godina u šest dana, a ne da je nastajao milionima godinama kako tvrdi teorija evolucije. Posjetitelji će moći uživati u planetariju, pozorištu sa specijalnim efektima, jezeru i ostalim tehničkim dostignućima.

U stvaranje muzeja uključen je i Patrick Marsh koji je radio specijalne efekte u filmovima "Ralje" i "King Kong", kao i drugi mladi umjetnici koji vjeruju da je svijet stvorio Bog.

"Mislim da će naš rad onima koji ne vjeruju pokazati drugu stranu svijeta. Ovime ne želimo nikoga tjerati da promijeni svoje stavove, već želimo navesti ljude da kritički razmisle o svojim pogledima na evoluciju", kaže 27-godišnja Carolyn Manto, studentica umjetnosti.

Otvorenje muzeja podupiru evanđelisti, ortodoksni židovi, konzervativni katolici, kao i lokalni republikanski kongresmen Geoff Davis. Gotovo polovina Amerikanaca vjeruje da čovjek nije evoluirao, već da ga je stvorio Bog u obliku u kojem je i danas.