Besplatno za građane BiH
0

Otputujte taksijem u Berlin na Miljanovićevu izložbu

Sarajevo-x.com
Građani BiH imali su nedavno priliku pogledati izložbu "Sarajevo Service" Mladena Miljanovića, a do Umjetničke galerije BiH u Sarajevu doći besplatno taksijem. Sada imaju priliku taksijem otputovati do Berlina i u njemačkoj prijestolnici pogledati Miljanovićevu izložbu "Taxi do Berlina".

Svi građani BiH mogu se do 4. aprila prijaviti za besplatnu vožnju do Berlina. Dvije najsretnije osobe besplatno će oputovati u prijestolnicu Njemačke taksijem i imat će priliku prisustvovati Miljanovićevoj izložbi "Taxi do Berlina" koja će biti otvorena 29. aprila u Galeriji Antje Wachs.

Oni koji žele jednosmjernu, besplatnu, "kartu" za Berlin trebaju poslati prijave s imenom, prezimenom, datumom rođenja, mjestom prebivališta, te brojem telefona na e-mail [email protected]. Jedini uslov jeste da imate biometrijski pasoš, a ibor osoba za besplatno putovanje će obaviti autor izložbe i direktorica Galerije Antje Wachs.

Građani će se morati sami pobrinuti za smještaj i za povratak u BiH, jer će automobil kojim budu putovali, kao i zabilješke s putovanja do Berlina, biti u sklopu postavke koja će mjesec i po biti otvorena u galeriji Antje Wachs.

"Izložbom želim prikazati nužnost predvođenja društva u neke nove svjetove. Izložba u Sarajevu imala je za cilj povezati građane s Umjetničkom galerijom, a izložba u Njemačkoj otvaranje svijesti društva", kazao je Miljanović za Sarajevo-x.com.

Izložba-projekt pod nazivom "Taxi do Berlina" sastoji se iz dva glavna dijela. Prvi dio je performans - usluga transporta dvoje putnika iz BiH do Berlina i drugi koji obuhvata predstavljanje radova u prostoru galerije. U konceptualnom smislu prvi dio projekta je "Umjetnost kao sredstvo" i drugi "Posljedice umjetnosti".

"Umjetnost kao sredstvo" je ekstenzija koncepta i istraživanja "U službi muzeja" započetog u Beču (MUMOK – 2010), ono se bavi mogućnostima korištenja umjetnosti kao sredstva medijacije između društva i institucija umjetnosti.

U kontekstu značenja taj proces umjetničke aktivnosti se identifikuje sa mogućom ulogom umjetnika kao aktivnog participatora u procesu društvenih promjena. Dok drugi dio izložbe pod nazivom "Posljedice umjetnosti" predstavlja izložene predmete kao posljedicu umjetničkog djelovanja i u tom kontekstu one ne predstavljaju umjetnost već samo upućuju da je se ona možda dešavala.

Projekt se realizuje uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.