{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkrivena nepoznata Picassova djela vrijedna 60 miliona eura

F
29.11.2010. u 16:03
0
0
Otkrivena nepoznata Picassova djela vrijedna 60 miliona eura
0
Otkrivena nepoznata Picassova djela vrijedna 60 miliona eura
Foto: ITN
Nedavno je otkriveno 271 djelo Pabla Picassa. Procijenjena su na oko 60 miliona eura, a otkrivena su nakon što su 71-godišnji električar Pierre Le Guennec i njegova supruga od slikarevog sina Claudea Picassa željeli nabaviti potvrde o njihovoj autentičnosti, piše francuski list Liberation.
Za umjetnine, među kojima su slike, blokovi i crteži nastali od 1900. do 1932, niko nije znao. Tu je i devet kubističkih kolaža, akvarel iz plavog razdoblja, gvaševi, litografije te portreti slikareve prve supruge Olge.

Nasljednici su podnijeli tužbu da bi se razjasnilo kako su djela dospjele u ruke električara, koji je radio za slavnog slikara posljednje tri godine njegovog života. Među ostalim, postavljao je alarmne sisteme u umjetnikovim kućama.

Spomenuti električar je od januara poslao nekoliko pisama Claudeu Picassu, nakon čega su se u septembru sastali u Parizu. Djela je 5. oktobra zaplijenio Centralni ured za borbu protiv trgovine kulturnim dobrima.

Prema pisanju lista Liberation, penzionisani električar je u pritvoru. Tvrdi da je nevin i da mu je Picasso poklonio djela. Slikarev sin, pak, isključuje tu mogućnost s obzirom na količinu djela, koja su bila umjetnikov život.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: