18. maja u NPS
43

Otkriven program recitala legendarnog pijaniste Ive Pogorelića na 30. SVEM-u

N. O.
U sklopu jubilarnog izdanja 30. Sarajevskih večeri muzike (30 SVEM-a) 2024.godine , 18. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo gostuje legendarni pijanist Ivo Pogorelić.

Pogorelić će za potrebe proslave ovog, za Bosnu i Hercegovinu značajnog jubileja klasične muzike, publiku počastiti cjelovečernjim recitalom posvećenog djelima Frédérica Chopina, a koji predstavlja važnu okosnicu njegovog repertoara tokom cijele karijere.

Klavirska djela Chopina bivaju u fokusu Pogorelićevog istančanog senzibiliteta i virtuoziteta i na njegovom posljednjem albumu pod nazivom "Chopin", koji je objavljen u februaru 2022. godine.

Nakon pet godina od posljednjeg gostovanja Maestra Pogorelića na Festivalu SVEM, kada je za bosanskohercegovačku publiku u pratnji Sarajevske filharmonije izveo S. Rahmanjinovljev Koncert za klavir i orkestar op. 18 br. 2, ovogodišnji koncert nudi Pogorelićev lični pečat oslikan djelima Chopina, koji vam otkrivamo u nastavku: Polonaise-Fantaisie u As duru, op. 61, Sonata za klavir u h molu, op. 58, br. 3, Fantaisie u f molu, op. 49, Berceuse u Des duru op. 57 i Barcarolle u Fis duru, op. 60.