Pop Art Festival
828

Otkriven mural ikonama sarajevske kulturne scene - Ivandiću, Ričlu, Dujmoviću i Lukovcu

FENA
U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine sinoć je zatvoren prvi Pop Art Festival otkrivanjem četiri murala ikonama sarajevske kulturne scene: Goranu Ipetu Ivandiću, Draženu Ričlu, Davoru Dujmoviću i Adiju Lukovcu.

Murali su djelo sarajevskog grafiti umjetnika Benjamina Čengića, a ostat će na čuvanje Historijskom muzeju BiH kao dio stalne postavke. Prvi Pop Art Festival otvoren je 20. aprila u Sarajevu. Festival je kroz niz panel diskusija, radionica i umjetničkih performansa dao omaž kulturno-umjetničkoj sceni Sarajeva.

Akademija scenskih umjetnosti bila je domaćin panel diskusija na kojima su o posljednjih 50 godina sarajevske muzičke scene i specifičnog sarajevskog humora govorili istaknuti sarajevski glumci, muzičari i kulturni radnici. Sve panel diskusije snimali su studenti Akademije scenskih umjetnosti, a ostat će kao zapisi usmene historije na čuvanje Akademiji i Historijskom muzeju BiH.

U Historijskom muzeju BiH tokom četiri dana festivala više od 50 mladih pohađalo je kreativne radionice fotografije, muzike, dokumentarnog filma, stripa, slikarstva i DJ radionicu.

Tokom Festivala održana su i tri umjetnička performansa: izložba radovi iz serije 'Balkan's Movie Minimalism' autora Neven Šotra, oslikavanje putničkog automobila s Rikardom Druškićem i oslikavanje murala sa Benjaminom Čengićem.

Organizaciju Pop Art Festivala podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Opština Stari Grad i Porsche BiH. Prijatelji festival su Akademija scenskih umjetnosti, Historijski muzej BiH, Ideas Business Lab, Sarajevo City Center, Coca Cola i Gelender pivo, saopćili su organizatori.