Kultura
0

Otkrivanje spomenika Bruce Lee-ju u Mostaru

Sarajevo-x.com
Incijativa Urbanog pokreta iz Mostara će 26. novembra 2005. dobiti epilog otkrivanjem spomenika Bruce Lee-ju u Velikom parku u Mostaru. Ovo je prvi spomenik Bruce Lee-ju u svijetu, a drugi će biti otkriven u Hong Kongu, dan nakon mostarske inauguracije.

U julu 2003. godine članovi ove nevladine organizacije su na javnoj tribini objavili inicijativu kojoj je cilj da povratiti značenje javnog prostora, ali i dovede u pitanje smislenost starih i novih spomenika i “veličina”.

«U gradu u kojem je sve podijeljeno, želimo podsjetiti da izvan začaranog kruga nacionalnog konflikta postoje brojne stvari koje su svim građanima Mostara zajedničke - Bruce Lee je naprosto drag svima - i Bošnjacima i Hrvatima i Srbima, i lijevima i desnima…Mi ne podižemo spomenik ni glumcu ni liku kojeg je glumio, već samoj ideji pravde», rekao je Nino Raspudić jedan od inicijatora ovog događaja.

U januaru 2004. godine, Centar za savremenu umjetnost Sarajevo započeo je dvogodišnji projekt De/konstrukcija spomenika, a Urbani pokret Mostar jedan je od partnera.

De/konstrukcija spomenika odvija se u okviru projekta relations-projekta koji je inicirala Fondacija za kulturu Savezne Republike Njemačke.

Projekt De/konstrukcija spomenika podržan je od strane Fonda Otvoreno društvo BiH.