Eastwest centar
0

Otkazana predstava 'Kopenhagen'

Sarajevo-x.com
Sarajevska teatarska kompanija Eastwest obavjestila je javnost da se zbog loših vremenskih prilika, i činjenice da se izvodi na otvorenom prostoru, do daljnjeg otkazuje izvođenje predstave 'Kopenhagen'

'Nauka smatra da su vremenske prilike jedan od najnepredvidljivijih fenomena u prirodi. Čak ni teorija haosa ne može dugoročno predvidjeti kretanje zračnih struja, oblaka i varijacije temperature i zračnog pritiska. Žrtva te neprevidljivosti je i predstava „Kopenhagen“ Michaela Frayna u režiji Nermina Hamzagića koja se trebala odigrati na Spomen parku Vraca u sklopu festivala „Ljeto počinje sa East West Centrom“.', saopćeno je iz Eastwest centra.

'Predstavu koja govori o fenomenu neizvjesnosti u nauci i ljudskim odnosima odgodila je sama tema predstave. Monsunsko nevrijeme koje u Sarajevu traje već mjesec dana odgađalo je «Kopenhagen» nekoliko puta do sada, tako da smo u East West Centru odlučili da predstavu prolongiramo za neke sunčane dane – ovoga ljeta, jeseni ili zime, ovisno o toku klimatskih promjena.', dodaje se u saopćenju.

Uzbudljiva predstava „Kopenhagen“ rekonstruira tajanstveni susret danskoga fizičara Nielsa Bohra i njegovog njemačkog kolege Wernera Heizenberga 1941. godine u okupiranom Kopenhagenu. Bili su bliski prijatelji i saradnici. Zajedničkim radom na kvantnoj mehanici i principu neodređenosti dvadesetih godina 20. stoljeća došli su do revolucionarnih otkrića u atomskoj fizici. Ipak, 1941. godine oni su na suprotstavljenim stranama u svjetskome ratu. Njihova otkrića su dovela do stvaranja atomske bombe koja je 1945. ubila više od 200 000 ljudi u Hirošimi i Nagasakiju. No nuklearna prijetnja nije otklonjena ni danas, o čemu svjedoči strah koju svijet osjeća od politke Sjeverne Koreje.

Predstavu je režirao Nermin Hamzagić, aposlovent režije na Akademiji scenskih umjetnosti i jedan od predvodnika nove generacje mladih i iznimno taletiranih reditelja.