Kultura
0

"Otac na službenom putu" otvara 28. Susrete pozorišta BiH

SRNA
Predstavom Abdulaha Sidrana "Otac na službenom putu", u režija Olivera Frljića, a u izvođenju beogradskog "Ateljea 212", večeras u Domu kulture u Brčkom počinje velika kulturna manifestacija, 28. Susreti profesionalnih pozorišta BiH.

Sutra, drugog dana ove manifestacije, publika u Brčkom imaće priliku da pogleda predstavu u izvođenju zagrebačkog GDK "Gavela", pod nazivom "Nosi nas rijeka", koju je napisao Elvis Bošnjak, a režirao Krešimir Dolenčić.

Za subotu, 19. novembar, predviđena je predstava po romanu Ive Andrića "Prokleta Avlija", čiju je dramatizaciju i režiju uradio Nebojša Bradić, a izvode je glumci Teatra Kabare Tuzla. 

U nedjelju, 20. novembra, uveče na pozorišnim daskama publici će se predstaviti glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske predstavom "Radnička hronika", po tekstu Petra Mihajlovića, u adaptaciji i režiji Ane Đorđević. 

Glumci Narodnog pozorišta Sarajevo će u ponedjeljak, 21. novembra izvesti predstavu Ive Brešana "Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna šta narod ne zna", u režiji Sulejmana Kupusovića.

Naredne večeri, u takmičarskom dijelu programa je predstava HNK Osijek "Leda", urađena po tekstu Miroslava Krleže, čiju režiju potpisuje Ivan Leo Lemo. 

U srijedu, 23. novembra, Bosansko narodno pozorište Zenica izvešće predstavu "Pismo iz 1920", autorski projekat Olivera Frljića.
Posljednja veče festivala rezervisana je za Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda i predstavu "Rođeni u JU", koju je režirao Dino Mustafić.

Za petak, 25. novembar predviđena je dodjela nagrada pobjednicima festivala i koncert Radeta Šerbedžije.

Prema odluci selektora ovog regionalnog festivala u Brčkom Darka Lukića, umjetnički moto ovogodišnjih Susreta je "Najbolje za publiku".

Jakov Amidžić, direktor festivala, rekao je da je, osim takmičarskog dijala programa, i ove godine predviđen bogat i sadržajan prateći program, koji će biti održavan svakog dana trajanja ove manifestacije.

Očekuje se da 28. Susrete, večeras uoči prve predstave, otvori predsjednik Organizacionog odbora Festivala Miroslav Gavrić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Pokrovitelj 28. Susreta pozorišta u Brčkom je Vlada Brčko distrikta.