Osvojite ulaznice za predstavu "Ženidba"

Klix.ba
18.1.2013. u 18:38
0
0
Osvojite ulaznice za predstavu "Ženidba"
0
Osvojite ulaznice za predstavu "Ženidba"
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 21. januara, sa početkom u 19:30 sati, bit će odigrana dramska predstava "Ženidba" u režiji Petara Večeka. Portal Klix.ba jednom sretnom čitatelju dodjeljuje dvije ulaznice.
Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da do 20. januara do 16 sati pošaljete svoje podatke (ime i prezime i broj telefona) na e-mail [email protected] sa naznakom "Za predstavu Ženidba". Dobitnik će biti izvučen metodom slučajnog odabira.

"Ženidba" je prvi put objavljena 1842. godine, a sam Gogolj nazvao ju je nevjerojatnim događajem u dva dijela.

Drama započinje u salonu dvorskog savjetnika Ivana Kuzmiča Potkoljesina koji dok puši lulu razmišlja o svojoj ženidbi, uskoro dolazi Fjokla Ivanovna, bračna posrednica koja mu predlaže ženidbu sa trgovačkom kćeri Agafjom Tihonovna, a pojavljuje se i Potkoljesinov prijatelj Ivan Fomič Kočkarjov. Kočkarjov po prvi puta saznaje da se njegov prijatelj želi oženiti i od Fjokle Ivanovne uspijeva dozanati adresu Agafje Tihovovne.

Agafja i njezina tetka Arina raspravljaju za koga bi se Agafja mogla udati te dolazi Fjokla Ivanovna i najavljuje posjet prosaca njihovoj kući. Dolaze Ivan Pavlovič Kajgana, Nikanor Ivanovič Anučkin, bivši časnik i Baltazar Baltazarovič Ževakin, umirovljeni mornački poručnik koji priča o boravku svoje regimente na Siciliji, stižu Potkoljesin i Kočkarjov, svi sjedaju i pričaju s Agafjom, Kajgana navaljuje da se Agafja mora što prije izjasniti koga je odabrala, Agafja se osjeća neugodno i napušta prostoriju.

Prosci se pitaju što se dogodilo i ogovaraju Agafju. Kočkarjov na samo nagovara Agafju da se odluči za Potkoljesina. Prosci se vračaju i Agafja ih sve odbija osim Potkoljesina. Na inzstiranje Kočkarjova koji je zapravo zaprosio Agafiju u Potkoljesinovo ime, Agafja i Potkoljesin se zaruče. Kočkarjov ubrzo organizira svadbu, Agafja odjeva svoju vjenčanicu. Potkoljesin čeka Agafiju, no ubrzo se predomisli, odustane od svadbe i skoči kroz prozor. Svi traže Potkoljesina dok ne otkriju da je skočio kroz prozor i odveo se kočijom kući. Ženidba se naravno ne događa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: