{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Oštrač" na SFF-u: Studentica režije kroz film oživjela stari zanat

15.8.2014. u 15:07
138
1
"Oštrač" na SFF-u: Studentica režije kroz film oživjela stari zanat
138
"Oštrač" na SFF-u: Studentica režije kroz film oživjela stari zanat
U svijetu gdje moderna tehnologija sve više uzima maha, gdje se prozvodi prave sa ciljem da funkcionišu tek toliko da budu ispravni do isteka garancija, stare zanatlije, koji svoje proizvode prave ručno, su postali samo mit.
Međutim, mali broj zanatlija se i dalje opire okrutnom zubu vremena i predano rade kako bi uslužili pojedine mušterije koje takve proizvode znaju cijeniti.

Kako bi podigla svijest građana ove države Esma Sarić, mlada studentica režije, je odlučila da za svoj dokumentarni film snimi život i posao jednog od starih zanatlija. Nedim Saračević je posljednji oštrač noževa u Sarajevu i njegov život je sve osim lagan.

"Dugo sam razmišljala o temi svog filma i na prijedlog profesora Nenada Dizdarevića sam izabrala temu starih zanata kao fokus filma. S obzirom da su neki od zanata, poput kujundžija i kazandžija, već toliko puta obrađeni u pjesmama i filmovima, odlučila sam da posvetim pažnju nekim manje poznatijim zanatima. Put me slučajno doveo do ulice Čulhan br. 4 i male radnje od četiri kvadratna metra. Tu sam dobila priliku da radim sa oštračem Nedimom iako on i nije bio toliko oduševljen idejom da se radi film o njemu jer, kako sam kaže, i nije toliko interesantan. Kako se pokazalo na kraju, ta činjenica ne može biti dalje od istine“, kaže Sarić.

Cilj ovog filma je podizanje svijesti građana o ovoj izumirućoj djelatnosti, kao i činjenica da naša država ne čini ništa kako bi im pomogla, iako su oni, ne samo najbolji majstori, nego i turistička atrakcija za sve koji dolaze u posjet našoj državi.

"Žalosno je vidjeti da pravi majstori kao što je Nedim jedva krpe kraj sa krajem, bez ikakve pomoći vladinih institucija. Nadam se da će im ovaj film skrenuti pažnju na te ljude i osigurati svjetliju budućnost koju oni itekako zaslužuju“, naglašava mlada, dvadesetjednogodišnja studentica.

Film će biti prikazan u okviru 20. Sarajevo Film Festivala 21. augusta u programu BH Filme. Dodatne informacije pronađite na oficijelnoj stranici SFF-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: