Susret prijatelja
155

Ostavština Anura Hadžiomerspahića: Obilježen 26. rođendan projekta Ars Aevi

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Art Depou Ars Aevija večeras je tradicionalnim okupljanjem prijatelja obilježen 26. rođendan projekta Ars Aevi.

"Beskrajno sam zahvalan na proteklih četvrt vijeka svim prijateljima projekta Ars Aevi i lijepim riječima ohrabrenja u vrlo teškim situacijama. Posebno se zahvaljujem upravi Grada Sarajeva na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom koji je za vrijeme svog mandata prepoznao važnost Ars Aevija i koji je poduzeo konkretne poteze kada je u pitanju njegova institucionalizacija", kazao je osnivač Ars Aevija Enver Hadžiomerspahić.

Anur Hadžiomerspahić, umjetnik i grafički dizajner, preminuo je u novembru prošle godine, a na obilježavanju 26. godišnjice od osnivanja Ars Aevija njegov otac je dobar dio svog govora posvetio sinu koji je, kako navodi, bio mozak kompletnog projekta.

"Malo je poznato da je moj sin Anur Hadžiomerspahić zapravo kreator svih ideja vezanih za Ars Aevi, a da sam ja samo puki izvršilac. Čak sam u pojedinim momentima i sumnjao u neke njegove poteze koje su se kasnije pokazali ispravnim. Od Nove godine započinjem rad na pisanju knjige 'Memorija Ars Aevi' koja će biti zapravo dokument o nekim Anurovim opredjeljenjima. Kada se zvanično otvori muzej, ova knjiga će na neki način biti kruna", istakao je Hadžiomerspahić.

Zvanično uspostavljanje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi planirano je za 2020. godinu, što će zapravo biti finaliziranje svih napora Envera Hadžiomerspahića od okončanja rata kada su u pitanju težnje o osnivanju jednog muzeja ovog tipa.

Umjetničku kolekciju Ars Aevija posjetioci će moći pogledati do subote u terminima od 12 do 17 sati.