Kultura
52

"Ostavi trag u njihova sjećanja": Program posvećen Srebrenici

Klix.ba
Jedanaestog jula Sarajevski ratni teatar u saradnji sa Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine, BH Radio 1, te sa glumcima, likovnim umjetnicima, muzičarima, piscima i svim posjetiteljima organizirat će program posvećen obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

U Umjetničkoj galeriji BiH od 13 do 17 sati bit će prezentiran performans pod nazivom "Ostavi trag u njihova sjećanja". To je performans nastao prije tri godine a u kome će umjetnici, kao i svi koji to budu željeli čitati imena poginulih Srebreničana i Srebreničanki.

U istom prostoru bit će postavljena i izložba Velije Hasanbegovića "Potočarske sjene" nastala u periodu 2012. - 2015. Muzički dio performansa činit će Ženski vokalni ansambl Corona, violončelistica Belma Alić i flautistica Esma Sulejmanagić.

U 17 sati kao dio istog programa upriličit će se u istom prostoru premijerno slušanje radio drame "Skinut ću ti zvijezde u kašiku" autora Edina Krehića realizairane u koprodukciji Redakcije dramskog programa BH Radija 1 i Sarajevskog ratnog teatra. U drami Igraju Maja Salkić, Mehmed Porča, Sead Pandur, Isak Isović, Nudžejma Gološ i Hamza Jaganjac. Režiju potpisuje Miralem Ovčina, a dramaturgiju Dubravka Zrnčić-Kulenović.

"Ovim putem pozivamo umjetnike/ce i građane/ke da nam se pridruže. Vrata će biti otvorena svo vrijeme, tako da možete doći, kao i otići u bilo kojem trenutku. Čitajte s nama ako imate snage. Bitno je da se sjećamo", poručuju u saopćenju za javnost.