Pozorište mladih Sarajevo
667

Osobe s invaliditetom u predstavi "All Inclusive": Umjetnost je pravo svih, a ne privilegija odabranih

E. LJ.
Foto: Facebook
Iako su prava osoba s invaliditetom regulisana u nekoliko stotina domaćih i međunarodnih propisa, njihov položaj u našoj državi izuzetno je težak. Upravo o tome govori predstava "All Inclusive" fizičko-dokumentarnog tipa koja će ove jeseni biti premijerno izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo.

Na ovoj predstavi rade bh. glumice Amila Terzimehić i Ena Kurtalić s Jasminom Džemiđićem i Merimom Dervović.

"Imamo potrebu govoriti o temi o kojoj se malo istinski zna u našoj zemlji, kao i o grupi ljudi koji mogu i žele više nego što im to društvo i predrasude omogućavaju. Rad će biti utemeljen na saradnji kako bi im se pružila prilika da aktivno učestvuju u teatru i da se njihov glas čuje", rekla je Terzimehić.

Naglasila je da je ova predstava namijenjena svima koji vjeruju da je umjetnost pravo svih, a ne privilegija odabranih.

"Ideja inkluzivnog društva potpuno je suprotna tome da neko nekoga toleriše ili mu dopušta da samo postoji. Ona se sastoji u tome da brojne različitosti postoje u istom svijetu uzajamno se uvažavajući, pri čemu svaka zajednica ima pravo govoriti o sebi u vlastito ime i na taj način postizati društvenu zastupljenost i jednakost", pojasnila je.

Podsjećamo, Pozorište mladih Sarajevo je prošlu teatarsku sezonu otvorilu rekonstruisanim pozorištem koje je prilagođeno osobama s invaliditetom i premijernim izvođenjem inkluzivne predstave "Svirala" koja je adaptirana za osobe s invaliditetom, a u kojoj igraju djeca s poteškoćama u razvoju.