Otvoren još sutra
28

Osmo izdanje Mostripa privuklo brojne ljubitelje stripa i ilustracija iz cijele regije

L. R.
Mostarski strip vikend (Foto: Klix.ba)
Mostarski strip vikend (Foto: Klix.ba)
Osmi po redu, Mostarski strip vikend počeo je danas u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepane Kosače u 12 sati.

Tom prilikom, brojni ljubitelji stripa i ilustracije posjetili su ovaj festival te pored izložbe radova gostujućih autora imali priliku uživati i u drugim sadržajima, kao što su radionice crtanja, druženja s autorima i maskotom festivala, ali sudjelovati u berzi stripova i LP ploča.

Predsjednik Udruge MOSTRIP Dubravko Šimić govorio je o sadržaju kojeg možete očekivati danas i sutra na ovom festivalu.

"Prevelika je gužva, ali izuzetno smo zadovoljni i ponosni na osmo izdanje Mostarskog strip vikenda", poručio je Šimić.

Mostarski strip vikend
Mostarski strip vikend

On je naveo razne aktivnosti koje možete očekivati prilikom posjete festivala te dodao kako je Mostarski strip vikend zabava za cijelu porodicu. Posebno ističe kako goste iz drugih zemalja pozovu ranije kako bi posjetili neke od naših turističkih atrakcija.

"Ja bih iskoristio priliku i pozvao sve koji su u Mostaru da prošetaju i da nas posjete. Mi strane goste zovemo dan ranije da se stignu malo odmoriti i onda napravimo jedan, možemo turistički izlet gdje posjetimo Blagaj i Kravice. Njima je to fascinantno. Jednostavno nisu ni sanjali da u Bosni I Hercegovini ima toliko prirodnih ljepota. Iznenađeni su našom srdačnošću i otvorenošću te se uvijek se vrlo rado vraćaju", poručuje Dubravko Šimić.

Mostarski strip vikend
Mostarski strip vikend

Također, ovom prilikom obratio se i poznati sarajevski ilustrator i crtač Midhat Kapetanović, koji će održati i radionicu za djecu.

"Mogu sa ponosom reći da smo moje kolege i ja te mnogi drugi ovdje već nekako stara garda. Organizacija je zbilja nešto što naše kolege i prijatelji svake godine podignu na jedan novi nivo. Ne samo po broju učesnika nego i po eksponencijalnom sve većem broju posjetitelja čija zainteresovanost raste iz generacije u generaciju", rekao je Kapetanović.

On je naveo da je vrlo lijepo vidjeti kako se veći broj mladih ljudi odlučuje za karijeru u ilustraciji i izdavaštvu.

Mostarski strip vikend
Mostarski strip vikend

"Mnogi klinci i klinceze, koji su bili na prvom festivalu, sada su već mladi momci i djevojke koji opet dolaze na radionice za crtanje koje mi organizujemo. Naravno, tu je i berza stripova te kontakti s autorima, distributerima, piscima i ljudima koji su posvetili svoj život strip industriji", navodi ovaj sarajevski ilustrator.

Kapetanović ističe kao su na Mostarskom strip vikendu prisutni i brojni autori iz regije te da su ovakvi događaji ne samo druženja crtača, nego i jedan vid kao porodičnih okupljanja gdje se ljubitelji stripa druže i više puta godišnje na sličnim festivalima u regiji.

Mostarski strip vikend
Mostarski strip vikend

"Svi ti festivali su na jedan divan način vezani između sebe, sarađuju, pomažu se, savjetuju finansijski i organizacijski. Nekako gledamo u kalendaru da se rasporedimo da se u svakom trenutku negdje u regiji nešto dešava na tu temu, što je naravno zadovoljavajuće fanovima, ali i nama kao autorima i ljudima koji pokušavaju da primaknu taj svijet stripa što bliže", poručio je Kapetanović.

Podsjećamo, prvi dan festivala traje još do 18 sati, a sa istim programom moguće ga je posjetiti i sutra u periodu od 12 do 18 sati u u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepane Kosače.