Kultura
0

Osmijeh sva vrata otvara: Drinske večeri dječije poezije u Goraždu

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Goraždanski Centar za kulturu organizirao je 19. po redu manifestaciju "Drinske večeri dječije poezije".

Ovaj put učestvovali su učenici 12 škola u BIH, iz Goražda, Prače, Ustikoline, Rudog, Pala, Višegrada, Rogatice, Foče i Sokoca.

Zanimljivo je da je u proteklih 19 godina i objavljeno više od 2.000 dječijih pjesama. Ovaj put naslovi teme na koje su djeca pisala stihove bile su "Djeca grle sunce" i "Osmijeh sva vrata otvara".

Uručene su i nagrade najuspješnijim autorima. U konkurenciji učenika od prvog do petog razreda treće mjesto pripalo je Farisu Pjanu (IV razred OŠ Mehmedalija Mak Dizdar, Vitkovići), drugo je osvojila Nadira Ahmetspahić (V razred OŠ Hasan Turčalo Brzi, Ilovača/Goražde) dok su prvo mjesto ravnopravno osvojili Amina Husejnović (IV razred OŠ Fahrudin Fahro Baščelija, Goražde) i Sara Omerbašić (IV razred OŠ Ustikolina-Foča u FBiH). Nagrada za najljepšu strofu pripala je Jani Jovanović, učenici IV razreda OŠ Rudo.

Učenici osnovnih škola od petog do devetog razreda pisali su na temu "Osmijeh sva vrata otvara", a najuspješniji su Tarik Džemidžić (VI razred OŠ Husein ef. Đozo, Goražde), drugo je osvojio Ismar Mašala (VIII razred OŠ Fahrudin Fahro Baščelija), a prvo mjesto dijele Tarik Hasanefendić ( VI razred OŠ „ Husein ef. Đozo) i Natalija Rabata VII razred (OŠ Pale). Najljepšu strofu u ovoj kategoriji imala je Minela Radača (VIII razred OŠ Prača).

Cijeli događaj uljepšali su Amila Obuća, učenica OMŠ Avdo Smailović i Adaleta Velić, učesnica ovogodišnjeg Internacionalnog festivala dječije pjesme"Šta se pjesmom sanja", čiji je organizator goraždanski Centar za kulturu.

"Ova je manifestacija važna zbog promocije književnog stvaralaštva učenika osnovnih škola i stvaranju prostora za njihovo predstavljanje u školama, a onda i ukupnoj javnosti. Rijetke su zaista, prema našim saznanjima, manifestacije sličnog karaktera u BIH i regionu. I kada bi se iz nešto više od 2.000 do sada objavljenih, a više hiljada napisanih pjesama napravio izbor najuspješniih bila bi to respektabilna zbirka pjesama mladih autora. Svakako, uz ovu vrijednost koju donose 'Drinske večeri dječije poezije' nemjerljiva je važnost učešća učenika koji pišu i njihovih nastavnika koji su uz njih u tom stvaralaštvu. Osobito danas kada su knjiga, čitanje, a posebno pisanje među mladima u 'sudaru' sa elektronskim medijima i drugim tehnološkim dostignućima koji mladima uzimaju najviše i vremena i pažnje", kaže Mensura Sijerčić, rukovoditeljica Službe za kulturno umjetničke djelatnosti Centra za kulturu.