Istočno Sarajevo
0

Osmi dani poezije za djecu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Međunarodna manifestacija Osmi dani poezije za djecu bit će održana od 4. do 6. novembra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Ove godine na toj manifestaciji sudjelovat će pjesnici: Dara Sekulić, Vladimir Nastić, Moša Odalović, Tode Nikoletić, Nedeljko Žugić, Nedeljko Zelenović, Goran Vračar, Duško Milunović, Ivica Vanja Rorić, Željko Pržulj i Nikola Mijatović Mišo.

Književniku Vladimiru Nastiću bit će dodijeljeno priznanje za ukupan doprinos u književnosti i poeziji.

U okviru Osmih dana poezije planirane su promocije knjiga za djecu "Livadsko zvonce" Biljane Radović, "Nestašluci vuka i lava" Nikole Mijatovića Miše objavljenih u izdanju Zavoda za udžbenike Istočno Sarajevo te knjige "Cvrčkova pjesma" Duška Milunovića.

Za drugi dan manifestacije planiran je program pod nazivom "Djetinjstvo stihova i snova" u okviru kojeg će biti organizirana posjeta pjesnika osnovnim školama u Istočnom Sarajevu.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i Forum teatra raspisali su konkurs za izbor najboljih radova dječije poezije. Na konkurs je stiglo 926 pjesama učenika osnovnih i srednjih škola iz RS-a, Federacije BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Književnica Dara Sekulić pjesme je pročitala, a najbolji radovi bit će na zatvaranju manifestacije nagrađeni knjigama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Kulturna manifestacija Dani poezije za djecu Istočno Sarajevo ima edukativni karakter i namjeru da učenicima približu tu vrstu umjetnosti, pobudi osjećaj za kreativnim radom i popularnom formom scenskog nastupa tu manifestaciju učini bliskom, a susret s pjesnicima nezaboravnim.

Generalni pokrovitelj Osmih dana poezije za djecu je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, sufinansijer Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, a organizator Forum teatar.