Kultura
0

Osijek: Vrijedna otkrića iz antičkog doba

FENA
Foto: Javno.com
Foto: Javno.com
Prostor Trga bana Jelačića u Donjem gradu u Osijeku, kao i cijeli prostor toga dijela Osijeka, najznačajnije je arheološko područje iz antičkog doba u Hrvatskoj, rekao je Tino Leleković, voditelj arheoloških iskapanja iz HAZU-ova odsjeka za arheologiju na tom prostoru.

Arheološka su iskapanja počela u travnju, a trebala bi biti gotova do 15. listopada. Najnovije otkriće freske Venere iz 3. stoljeća, pored koje se nalazila košarica gdje se držalo voće, te ogledalo obrubljeno zlatom i dragim kamenjem, ima posebnu vrijednost, navodi Leleković.

Dodao je da će restauraciju tako vrijedne freske i predmeta najvjerojatnije preuzeti Hrvatski restauratorski zavod jer je riječ o skupoj restauraciji.

"Znali smo da ćemo na ovom lokalitetu naći vrijedna otkrića, no brojni otkriveni predmeti, kao i velika građevina iz 3 stoljeća, u kojoj su živjeli imućni građani, premašili su sva naša očekivanja", kazao je Leleković. Među ostalim otkriveno je 250 grobova, od kojih je 30 iz 1. i 2. stoljeća, a 220 grobova je s kosturima iz 3. i 4. stoljeća. Na istom prostoru nađeno je i groblje iz 18. stoljeća, gdje su jedni pored drugih pokapani katolici i pravoslavci.

Građevina, veličine 2000 četvornih metara, izuzetno je dobro očuvana, a imala je i podno grijanje, očuvane su apside, brojne freske uz još niz zanimljivih otkrivenih predmeta, što govori da je riječ o središnjoj građevini u tom dijelu rimske Murse, uglavnom iz trećeg stoljeća, rekao je arheolog Leleković. Izrazio je žaljenje što se u javnosti o vrijednosti arheoloških ostataka rimske Murse malo zna, "premda je Osijek najznačajnije antičko nalazište u Hrvatskoj".

Posebna atrakcija na terenu bio je pronalazak groba mlade Rimljanke i Rimljanina, koji su pokopani zajedno i drže se za ruke. "Nakon obrade, Romeo u Julija, kako su od milja prozvani, bit će izloženi u osječkom Arheološkom muzeju", rekao je Tino Leleković.

Osijek je nastao na temeljima antičke Murse koja se intenzivno razvijala u doba rimskog cara Hadrijana. I danas u rijeci Dravi u Donjem gradu postoje ostaci kamenog mosta koji je dao izgraditi car Hadrijan, a koji su se posebno dobro vidjeli za vrijeme velike suše prije nekoliko godina. Colonia Aelia Mursa poharana je u nekoliko navrata, a posljednji put razorili su je Huni 441. godine.