Kultura
0

OSCE: Konkurs za najljepšu fotografiju ističe 1. aprila

FENA
Konkurs za najljepšu fotografiju 2008. godine o temi "Vodotoci života", a koji je najavljen u vrijeme finskog predsjedavanja OSCE-om, ističe 1. aprila.

Kako je najavljeno iz OSCE-a, glavna nagrada za pojedinačnu fotografiju (ili seriju fotografija) bit će Nokia multimedijski komunikator s kamerom. Nekoliko nižeplasiranih dobit će nagradu po 500 eura.

Prijava na konkurs je besplatna, a konkurs je otvoren za sve fotografe i profesionalce i amatere koji žive i rade na području država članca OSCE-a.

Fotografije bi trebale odražavati sigurnost i/ili okolinu vodotoka u jednoj od 56 država učesnica OSCE-a, te moraju biti snimljene tokom ili nakon 2000. godine.

Članovi osoblja OSCE-a nemaju pravo učestvovati na ovom konkursu. Mogu se dostaviti i pojedinačne fotografije i serije fotografija (najviše osam fotografija u jednoj seriji).

Žiri će svoju odluku donijeti u aprilu, a pobjednik će biti proglašen u toku 16. OSCE-ovog ekonomskog i okolišnog foruma, koji će biti održan od 19. do 21. maja u Pragu, gdje će biti postavljena izložba pobjedničkih fotografija.

Tema OSCE-ovog ekonomskog i okolišnog foruma 2008. godine je "Suradnja na području OSCE-a o pitanju morskih i kopnenih vodotoka: jačanje sigurnosti i zaštita okoliša."