Dani evropskog naslijeđa
0

Orkestar Sanja & Balkanika zatvorio manifestaciju

Sarajevo-x.com
U Sarajevu je u subotu na platou Skenderije održan je koncert etno muzike na kojem se predstavio orkestar Sanja Ilić & Balkanika. Koncertom je ujedno i zatvorena kulturna manifestacija Dani evropskog naslijeđa koju je je organizovalo Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Sa oko 50 izvođača na sceni i velikim brojem tradicionalnih instrumenata, Balkanika je bila praćena gromoglasnim aplauzima oko pet stotina posjetilaca koncerta. Kompozicije inspirisane tradicionalnom muzikom Balkana koje na doslijedan način predstavljanu svo bogatstvo muzičkog naslijeđa ovih prostora, upotpunile su program ovogodišnje manifestacije čija tema ja bila posvećena očuvanju, zaštiti, promociji i predstavljanju nematerijalne kulturne baštine.

U dva dana koliko je trajala manifestacija, obuhvaćen je bogat program – od okruglog stola koji je za rezultat imao zaključke koji usmjeravaju inicijative za očuvanjem nematerijalne kulturne baštine, preko izložbi Stari zanati i Običaji iz mog kraja, odjele Povelja Federalnog Ministarstva kulture i sporta zaslužnim pojedincima i institucijama, revije narodnih nošnji sve do velikog festivala folklora i koncerta Sanje Ilića i Balkanike– manifestacija je uspjela skrenuti pažnju te inicirati konkretnije korake prema krajnjem cilju: sveobuhvatnoj zaštiti nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine.