Sarajevo
0

Orijentalni institut obilježava 60. godišnjicu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U okviru obilježavanja 60 jubilarnih godina od postojanja i rada Orijentalnog instituta u Sarajevu danas je počeo dvodnevni međunarodni naučni skup pod nazivom "Kulturno-historijski tokovi u Bosni 15. - 19. stoljeća".

U dva dana rada simpozija sažetke svojih istraživanja predstavit će 34 naučnika iz BiH i inozemstva (Turska, Hrvatska, Srbija, Njemačka i USA).

Direktorica Orijentalnog instituta u Sarajevu dr. Behija Zlatar otvorila je današnji skup predavanjem u kojem je govorila o Institutu od njegovog osnivanja do danas, ali i o ličnostima koje su doprinijele radu ovog instituta.

Institut je osnovan 1950. godine uredbom Vlade Republike Bosne i Hercegovine, s osnovnim zadatkom da prikuplja, čuva, obrađuje i publikuje arhivsku građu na arapskom, turskom i perzijskom jeziku. Jedan od glavnih zadataka je izučavanje historije BiH u doba osmanske vladavine i izučavanje kulturne baštine.

Dr. Behija Zlatar kazala je da Institut danas ima 20 zaposlenih radnika, od toga je šest doktora nauka, šest magistara, jedan uposlenik je na doktorskom studiju u Sjedinjenim Američkim Državama, a tri mlađa saradnika pohađaju postdiplomski studij.

Težište predavanja dr. Zlatar bilo je na posljednjih deset godina Instituta i rezultatima koje je ostvario u tom periodu.

Predavanje o temi "Značaj izdanja Orijentalnog instituta u izučavanju naše kulturne baštine" održala je i dr. Lejla Gazić.

Govoreći o izdavačkoj djelatnosti dr. Gazić napomenula je pored časopisa "Prilozi za orijentalnu filologiju" Institut za Orijentalistiku izdaje i serije "Monumenta Turcika" u kojima objavljuju historijske izvore i kojima je do sada objavljen veliki broj vrijednih prijevoda izvora iz osmanskog perioda značajnih za izučavanje historije BiH.

Institut izdaje i seriju izdanja o monografijama i problemima iz oblasti orijentalistike.

Dodala je da je Institut najviše finansijski podržalo Ministarstvo obrazovanje i nauke FBiH.

Međunarodni skup nastavit će i sutra s radom, a u toku dana bit će upriličena promocija četiriju knjiga ovog instituta i časopisa "Prilozi za orijentalnu filologiju" koji izlazi jednom godišnje.