Kultura
0

Orhan Pamuk zagovara slobodu izražavanja u Turskoj

FENA
Turski pisac Orhan Pamuk zagovarao je u četvrtak u Moskvi slobodu izražavanja u Turskoj, aludirajući na težak problem u vezi s masakrom u Armeniji počinjenim za vrijeme Otomanskog carstva, pozivajući svoju zemlju da postane "slobodnija i otvorenija".

"Mi Turci moramo biti u stanju govoriti o svemu onome što se desilo Armenima pod Otomanskim carstvom. To je prije svega turski problem, problem slobode izražavanja, demokratije, liberalnog društva, prije nego međunarodni problem", rekao je turski pisac na konferenciji za štampu.

"Nadam se da će moja zemlja biti slobodnija i otvorenija da govori o tom problemu bez straha", dodao je Pamuk koji je prvi put došao u Moskvu da bi promovirao svoju knjigu "Istanbul, Memories and the city" (Istanbul, Sjećanja i grad), koja je upravo prevedena na ruski.

Laureat strane nagrade Medicis za 2005. za knjigu "Snijeg" i dobitnik mnogobrojnih drugih međunarodnih nagrada, Pamuk bi mogao dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci do tri godine zatvora zbog "otvorenih uvreda turske nacije".

Tursko pravosuđe je pokrenulo sudski postupak protiv njega u decembru prošle godine zbog njegovih stavova o masakru u Armeniji.