Kultura
0

Organizirana projekcija filma "Snijeg" za akreditovane novinare

FENA
U Narodnom pozorištu u Sarajevu danas je za novinare održana projekcija filma "Snijeg" autorice Aide Begić. Projekciji su prisustvovali akreditovani novinari iz svih medijskih kuća s područja BiH, ali i Evrope i svijeta.

Film "Snijeg" otvorit će večeras 14. Sarajevo film festival (SFF). Tradicionalno će biti upriličene paralelne projekcije - u 20.15 sati u Narodnom pozorištu, a u 20.30 sati u Heineken Open Air kinu (Metalac).

Službenom će otvaranju filmske smotre prethoditi prigodan prijem dobrodošlice za goste Festivala na festivalskom trgu, a uslijedit će svečanost dočeka ekipe filma "Snijeg" na crvenom tepihu.

Radnja filma se dešava 1997. i govori o stvarima koje su kod većine nekako zaboravljene. Film prati priču šest žena, starca, četiri djevojčice i dječaka koji žive u ratom razorenom i izoliranom selu Slavno. Nakon što dva poslovna čovjeka posjete selo traže od seljana da ga napuste uz novčanu naknadu. Oni su pred dilemom - prihvatiti ponudu i spasiti živote, ali ujedno razoriti vlastite duše.

U filmu igraju Zana Marjanović, Jasna Ornela Bery, Sadžida Šetić, Vesna Mašić, Emir Hadžihafizbegović, Irena Malamuhić, Jelena Kordić te Alma Terzić.

Rediteljica Aida Begić za svoje je prvo dugometražno ostvarenje na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu osvojila prestižnu nagradu Grand Prix u programu "Sedmica kritike".