200. godina od Haydnove smrti
0

Oratorij "Stvaranje svijeta" u Narodnom pozorištu

Sarajevo-x.com
Sarajevska filharmonija u saradnji sa Operom Narodnog pozorišta Sarajevo organizuje izvođenje veličanstvenog oratorija "Stvaranje svijeta" kojim se obilježava 200. godina od smrti velikog austrijskog kompozitora Josepha Haydna.

Na sceni Narodnog pozorišta, u petak, 22. maja 2009. godine u 19.30 sati uz orkestar Sarajevske filharmonije i hor Opere NP nastupit će i solisti: Aida Čorbadžić - Valka, sopran; Kisun Kim, tenor i Ivica Šarić, bas.

Koncertom diriguje maestro Tvrtko Karlović.

Ovo djelo je kompozitor skladao u svojim zrelim godinama (65. godini života) i ono donosi "biblijski prikaz nastanka zemlje i ljudi". Prva dva dijela ocrtavaju pojedine etape u stvaranju zemlje i života na njoj i dopiru do stvaranja čovjeka. Treći dio prikazuje Adama i Evu u zemaljskom raju.

Muzika “Stvaranja” protkana je predivnim opisima prirode. Haydn jezikom muzike opisuje događaje tokom šest dana. Na jednostavan način dočarava pojedinosti stvaranja te mirno, vedro i sabrano podastire slušatelju razmatranje veličanstvenih slika.

Ulaznice po cijeni od 30 KM (lože), 20 KM (parter) i 10 KM (galerija i balkon) možete rezervisati e-mailom na [email protected] ili telefonom 033/550-070, a kupiti na blagajni Narodnog pozorišta od 13. maja u terminima od 9 do 12 i od 16 do 19 sati svakog radnog dana.