Kultura
8

Opstali uprkos pokušajima da im se zabrani rad: SPKD Prosvjeta još vodi borbu za svoju imovinu

Piše: M. N.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Srpsko prosvjetno kulturno društvo Prosvjeta u Sarajevu postoji od 1902. godine. Od nastanka do unazad nekoliko decenija, više puta mu je zabranjivan rad. Ipak, njegovi članovi uspjeli su da očuvaju svoju kulturu sve do danas, a da ostanu van političkog utjecaja.

Rad SPKD Prosvjeta zabranjen je prvo nakon Sarajevskog atentata 1914. godine, a potom i 1949. godine za vrijeme Jugoslavije kada je zabranjen rad svih nacionalnih društava.

"Tada je oduzeta sva imovina nacionalnih društava. Mi imamo zapisnik u kojem stoji kako smo imali 15 objekata u Sarajevu, 30 u BiH, jedan u Beogradu i jedan u Skoplju. Mi tražimo da nam se vrati barem dio toga. Za sada smo uspjeli dobiti na korištenje ovu zgradu koju je Prosvjeta napravila 1911. godine. Općina Stari Grad nam je dala podrumske prostorije, prizemlje i odnedavno prvi sprat", rekao je u razgovoru za Klix.ba Savo Vlaški, predsjednik SPKD Prosvjeta Sarajevo.

Sve manje sredstava

U posljednje četiri godine, otkako je na čelu ovog društva, urađeno je mnogo toga. Uspjeli su vratiti prostorije, organizuju Božićne i Vaskršnje koncerte, te imaju brojne izložbe i promocije knjiga. Redovno se predstavljaju na sajmovima knjiga u Sarajevu i Beogradu gdje s ponos izlažu svoj časopis "Bosanska vila" koji jedan od najstarijih časopisa u BiH.

"Nastojimo okupiti mlade ljude, to nam je osnovni cilj. Želimo da budemo bliski s njima i da brinemo o njihovoj budućnosti. Dodjeljujemo stipendije učenicima i studentima i prošle godine smo dodijelili 18 stipendija. Problem je što kantonalna i federalna vlada svake godine umanjuju sredstva, tako da bez donatora i projekata koje radimo ne bismo mogli opstati", istakao je Vlaški.

Kao primjer naveo je da je Federalna vlada u 2010. godini izdvojila 720.000 KM za četiri nacionalna društva (Prosvjeta, Preporod, Napredak i La Benevolencija), a sada izdvaja 160.000 KM.

"Opredijelili smo se za projekte i apliciramo kod Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva vanjskih poslova Srbije. Mi zaista ne bi mogli organizovati koncerte da nema donatora. Ove godine su nam pomogli OSCE i Dom oružanih snaga BiH, prije toga Ambasada Bugarske i BH Telecom", rekao je Vlaški.

Bitno je istaći da je upravo ovo društvo u periodu od 1902. do 1914. godine stipendiralo i muslimane i katolike, te su pružali veliku pomoć u obrazovanju nepismenih i djece nakon svjetskih ratova. Radili su na izgradnji đačkih domova, te su nudili kurseve za sve siromašne osobe i domaćice.

Nastoje privući mlade

Danas, kako bi privukli mlade, trude se da organizuju posebne radionice i kurseve za njih. Tako su imali kurs fotografije i kurs plesa, a s obzirom na to da se uskoro održava i izborna skupština planiraju uvesti mlade i u tijela Prosvjete kako bi direktno učestvovali u radu ovog društva.

"Problem je velika nezaposlenost mladih i nažalost oni odlaze. Ne možemo ih zadržati. Ali trudimo se da putem mladih izgradimo mostove koji srušeni. Imamo izvanrednu saradnju s Muzičkom akademijo iz Istočnog Sarajeva, a nedavno nam je gostovalo i amatersko pozorište s Pala. Nažalost, mi smo jedini društvo koje nije objedinjeno. Imali smo problem u odnosima s Prosvjetom RS-a, ali slobodno mogu reći da nije do nas. Uslovljavaju nas da pripojimo Palama itd. Sva nacionalna društva formirana u Sarajevu početkom 1900-ih imaju sjedište ovdje i ne znam zašto bi to smetalo našem društvu", istakao je Vlaški.

Ono čime se posebno diči ovo društvo jeste da uvijek dobijaju pohvale za svoje koncerte na kojim prisustvuje veliki broj građana Sarajeva svih nacionalnosti.

"To nas posebno raduje", kazao je Vlaški.

Vaskršnji koncert bit će održan u srijedu 4. maja s početkom u 20:30 sati u Domu oružanih snaga BiH. Na repertoaru Poetski kabare "Ivo Andrić" iz Beograda koji je spoj drame, koncerta i multimedije. Ulaz na koncert je slobodan.