{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oproštaj od Sanele Redžepagić

F
12.7.2008. u 12:57
0
2
Oproštaj od Sanele Redžepagić
0
Oproštaj od Sanele Redžepagić
U sarajevskom Narodnom pozorištu u subotu je održana komemoracija prerano preminuloj opernoj umjetnici Saneli Redžepagić.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Dirigent Dario Vučić rekao je da je Sanelin odlazak veliki gubitak, kako za kolege, prijatelje, tako i publiku. Istakao je da je Sanela bila mlada kada je riječ o životu i nije još trebala da ode, a zrela i odgovorna u poslu.

“Želim mir tvojoj duši i još ljepših trenutaka. Žao mi je što nisi stigla otpjevati Karmen s nama. Ali moram ti se i pohvaliti Hor Opere je naučio Karmen i na francuskom.Ti znaš šta to znači i zašto ti ovo govorim”, rekao je Vučić.

Pismo povodom smrti Sanele Redžepagić poslala je i njena profesorica iz Beča Olivera Miljković koja je između ostalog napisala da Sanela ostaje i dalje u dušama i srcima onih koji su je volili kao njihov nerazdvojni dio.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović rekao je da on duboko vjeruje u riječ preseljenje. ”Vjerujem da nas sad Sanela sluša, jer se od dragih ljudi samo fizički odvajamo”.

Zbog odsutnosti pismo je poslao i Ivica Šarić. Šarić je zapisao da će umjesto da otpjeva Karmen, koju su svi željno čekali, na sceni Narodnog pozorišta, na istoj sceni biti njena slika. A kako je smrt neminovna njenu sliku zamjenit će druga. I zajedno ćemo se naći na nekom drugom mjestu u nekom drugom angažmanu. Do tada ostat ćeš s nama, sjećanje na tvoj veliki trud, na tvoje uloge, koncerte…

Gradimir Gojer rekao je da ova mlada, lijepa, i nadasve talentovana umjetnica nije dočekala svoju Karmen, kao ni cijeli jedan repertoar, koji su njena publika i prijatelji priželjkivali.

“Može mi sad pomoći samo Šekspir - "Ostala je samo šutnja”. Nisu iskovana slova za našu bol", rekao je između ostalog Gradimir Gojer

Sanela Redžapagić preminula je 3. jula u 37. godini života, u Italiji gdje je bila na liječenju.

Rođena je u Zenici 1971. godine. Srednju muzičku školu završila je u Beogradu, a solo pjevanje diplomirala 2002. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi profesorice Paše Gackić.

Sanela Redžepagić je od 1992. do 1997. godine bila članica ansambla SNG Opera i Balet Ljubljana (Slovenija), gdje je pohađala operski studio kod mentora Božene Glavak.

U Sarajevskoj operi ostvarila je uloge u predstavama i nastupe na koncertima "Cavalleria rusticana" Mascagni, (Mamma Lucia), "Proljeće u Operi", "Kneginja čardaša" Kalman (Kontesa Stasi), "Figarov pir" Mozart (Cherubino), "Nabucco"Verdi (Fenena) te "Srebreničanke".

U decembru 2002. pjevala je na koncertu u New Yorku kao predstavnica mladih umjetnika BiH pri UN-u, a 2003. na koncertu Srebrenica-New York u oratoriju Srebrenički inferno, kompozitora Đele Jusića.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a održala je veliki broj koncerata u BiH i svijetu, te nastupala sa Sarajevskom filharmonijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: