Sarajevo
0

Oproštaj od Sanele Redžepagić

FENA
U sarajevskom Narodnom pozorištu u subotu je održana komemoracija prerano preminuloj opernoj umjetnici Saneli Redžepagić.

Dirigent Dario Vučić rekao je da je Sanelin odlazak veliki gubitak, kako za kolege, prijatelje, tako i publiku. Istakao je da je Sanela bila mlada kada je riječ o životu i nije još trebala da ode, a zrela i odgovorna u poslu.

“Želim mir tvojoj duši i još ljepših trenutaka. Žao mi je što nisi stigla otpjevati Karmen s nama. Ali moram ti se i pohvaliti Hor Opere je naučio Karmen i na francuskom.Ti znaš šta to znači i zašto ti ovo govorim”, rekao je Vučić.

Pismo povodom smrti Sanele Redžepagić poslala je i njena profesorica iz Beča Olivera Miljković koja je između ostalog napisala da Sanela ostaje i dalje u dušama i srcima onih koji su je volili kao njihov nerazdvojni dio.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović rekao je da on duboko vjeruje u riječ preseljenje. ”Vjerujem da nas sad Sanela sluša, jer se od dragih ljudi samo fizički odvajamo”.

Zbog odsutnosti pismo je poslao i Ivica Šarić. Šarić je zapisao da će umjesto da otpjeva Karmen, koju su svi željno čekali, na sceni Narodnog pozorišta, na istoj sceni biti njena slika. A kako je smrt neminovna njenu sliku zamjenit će druga. I zajedno ćemo se naći na nekom drugom mjestu u nekom drugom angažmanu. Do tada ostat ćeš s nama, sjećanje na tvoj veliki trud, na tvoje uloge, koncerte…

Gradimir Gojer rekao je da ova mlada, lijepa, i nadasve talentovana umjetnica nije dočekala svoju Karmen, kao ni cijeli jedan repertoar, koji su njena publika i prijatelji priželjkivali.

“Može mi sad pomoći samo Šekspir - "Ostala je samo šutnja”. Nisu iskovana slova za našu bol", rekao je između ostalog Gradimir Gojer

Sanela Redžapagić preminula je 3. jula u 37. godini života, u Italiji gdje je bila na liječenju.

Rođena je u Zenici 1971. godine. Srednju muzičku školu završila je u Beogradu, a solo pjevanje diplomirala 2002. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi profesorice Paše Gackić.

Sanela Redžepagić je od 1992. do 1997. godine bila članica ansambla SNG Opera i Balet Ljubljana (Slovenija), gdje je pohađala operski studio kod mentora Božene Glavak.

U Sarajevskoj operi ostvarila je uloge u predstavama i nastupe na koncertima "Cavalleria rusticana" Mascagni, (Mamma Lucia), "Proljeće u Operi", "Kneginja čardaša" Kalman (Kontesa Stasi), "Figarov pir" Mozart (Cherubino), "Nabucco"Verdi (Fenena) te "Srebreničanke".

U decembru 2002. pjevala je na koncertu u New Yorku kao predstavnica mladih umjetnika BiH pri UN-u, a 2003. na koncertu Srebrenica-New York u oratoriju Srebrenički inferno, kompozitora Đele Jusića.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a održala je veliki broj koncerata u BiH i svijetu, te nastupala sa Sarajevskom filharmonijom.