Narodno pozorište Sarajevo
0

Oproštaj od Amele Vilić, 'teatarske vile'

FENA
"Napustila nas je naša teatarska vila", najčešće su riječi izgovorene na komemorativnoj sjednici povodom prerane smrti istaknute bh. kostimografkinje i scenografkinje Amele Vilić upriličene danas u njenoj matičnoj kući Narodnom pozorištu Sarajevo.

U iznimno tužnoj atmosferi na posljednji su ispraćaj od ove umjetnice došli brojni njeni prijatelji, kolege, saradnici i poznanici, članovi porodice te mnoge osobe iz javnog i kulturnog života BiH.

Uz nekoliko riječi pozdrava, na sceni posutoj ružama i upotpunjenoj Amelinim kostimima, izmijenili su se direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer, reditelji Sulejman Kupusović, Haris Pašović i Pjer Žalica, garderober Ćamil Bičić, rediteljica iz Hrvatske Nina Keflin, glumac i ministar kulture i sporta KS-a Emir Hadžihafizbegović te književnica Alma Lazarevska.

"Naša je Amela svojom energijom, dječijom radoznalošću i prefinjenom dušom žene prilazila svakom projektu. Do najtananijih dubina poznavala je dušu izvođača, a o svakom glumcu ili baletanu znala je više nego o sebi", kazao je Kupusović.

Dodao je i da Amela nije bila samo modna dizajnerica koja bi sama sebi pravila spomenik na sceni, već se duboko i studiozno utapala u pozorišni komad. Posebno je poštovanje imala prema svojim krojačima i garderoberima koje je s punim poštovanjem zvala "moji majstori".

"Iz tih je radionica kao vilinskim prahom posuto nastalo na stotine kostima. Bila je božanski nadahnuta i imala je talentiranu kreativnost", zaključio je Kupusović.

Za Pjera Žalicu ona je bila primjer istrajnosti, snage i borbe te osoba koja se žestoko borila za svoje ideje.

"Amela je svojim angažmanom zadužila i hrvatsko kazalište te hrvatski film, a meni je najviše dala kao osoba. Bila je pravi čarobnjak, a mnogu su glumci zahvaljujući njenim kostimima pronašli svoj lik", istaknula je hrvatska rediteljica Nina Keflin.

Kazala je da je njoj Amela otvorila čitave svjetove u predstavama na kojima su radile zajedno, a koje su bile njihovi zajednički snovi i druženja.

Da sa smrću na izvjestan način počinje besmrtnost uvjeren je Emir Hadžihafizbegović, smatrajući da će Amela i dalje živjeti u svojim kostimima koje će glumci nositi i u nekim novim teatarskim komadima.

Na vječni počinak Amelu Vilić će njena porodica i prijatelji ispratiti danas u 13.30 sati na mezarju Ravne Bakije.