NPS
41

Operko, Balerina i Dramatika uz pomoć majstora Mare vraćaju kulturu u pozorište

FENA
Riad Ljutović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca" naziv je pozorišne predstave za djecu s rediteljskim potpisom Riada Ljutovića koja će premijerno za najmlađu publiku biti izvedena 15. aprila u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Predstava je nastala prema pričama "Čudovište iz pozorišta" Riada Ljutovića i "Lutkar i njegova djeca" Fahrudina Kučuka, a cilj joj je djeci i mladima približiti pozorišnu umjetnost i educirati ih u oblastima opere, drame, baleta i lutkarstva.

Priča je to o čudovištu koje je otjeralo kulturu iz pozorišta jer želi da vlada i isprazni teatar. Operko, Balerina i Dramatika uz pomoć majstora Mare vraćaju kulturu u pozorište. Sretnim raspletom, Čudovište postaje zaštitnik pozorišta i u slavu povratka kulture glumci djeci pričaju priču "Lutkar i njegova djeca".

Uloge su ostvarili Amina Begović, Armin Omerović, Mona Muratović, Ileš Bečei te Zulejha Kečo, dok je Rijad Ljutović osim za režiju zaslužan i za kostime, scenografiju, izbor muzike i koreografiju.

Direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović istaknula je na današnjoj konferenciji za medije da je predstava sublimirala igru, ljubav, kreativnost i maštu, te da je cijeli tim imao isti motivacijski faktor - edukaciju djece o ljepotama pozorišta te naučiti ih da ostanu radosni i sretni u životu uprkos svim nedaćama.

Da je riječ o komadu s puno mašte, napisanom iz perspektive djeteta naglasio je Riad Ljutović, kojem je ovo peti rediteljski zahvat. Smatra da je cijeli rad na predstavi bio čudesan, te da će djeci ispričati priču o tome šta se desi kada se u pozorištu pojavi Čudovište koje se hrani nekulturom. Dodaje da je riječ o stopostotnoj bosanskoj bajci.

Fahrudin Kučuk je zahvalio cijeloj ekipi na tome što su svi u projekt ušli s velikim zadovoljstvom i ljubavlju, naglasivši da je ovim ispunjen njegov veliki san.

"Kada sam bio dijete gledao sam lutkarske predstave s Antom Hrkačem, te je ova priča posvećena njemu. Teatar slavi, ljubi i živi sve one koji slave umjetnost", naglasio je.

Dramaturginji Džejni Avdić iznimno je važno što je dobila priliku sarađivati s kolegama iz Opere i Baleta NPS, ocijenivši da je potpuna magija pozorišta vidljiva tek kada su svi ujedinjeni.

"Svi smo imali pozitivnu energiju na probama i iz toga mora izaći dobra predstava", kazala je ona.

Za glumicu Aminu Begović glumac se cijeli život igra, podsjetivši da je osnovna stvar koju svaki glumac na početku treba naučiti je da je igra gluma. Ona se, navela je, nikada još nije u ovoj mjeri igrala kao u ovoj predstavi.

Glumac Armin Omerović smatra da je u ovom komadu vidljiva prednost edukativnog ulaganja, jer su u komadu uprošteni komplikovani životni problemi, a borba za njihovim rješenjem je bit svega.

Zbog velike potražnje za predstavom koja je nastala u saradnji s Udruženjem za promociju kulture "Fani", na dan premijere u 13 sati uveden je i dodatni termin, te će ona biti izvedena isti dan i u 14:30 sati.