Kultura
6

Operacija kino u Brčkom od 3. do 6. decembra

FENA
Brčko
Brčko
Operacija kino, projekt putujućeg kina Sarajevo Film Festivala (SFF), nastavlja turneju po bh. gradovima.

Ovaj projekt Obala Art Centra, kojim SFF produžava svoje trajanje na cijelu godinu i proširuje se na cijelu BiH, zimsku turneju će započeti u Brčkom

Tako će od 3. do 6. decembra za publiku ovog bh. grada biti organiziran kvalitetan filmski program, saopćeno je iz Pres-službe SFF-a.

Tokom filmskih dana u Brčkom, u okviru Operacije kino, bit će prikazano pet filmova - "Djeca" bh. rediteljice Aide Begić, "Policeman" Nadava Lapida, "Svi iz naše porodice" rumunskog reditelja Radua Judea, pobjednika 18. Sarajevo Film Festivala, te "Bilo jednom u Anadoliji" Nuri Bilgea Ceylana.

Filmski program koji će biti prikazan u Brčkom bit će obogaćen i projekcijom filma za najmlađu filmsku publiku "Koko i duhovi" reditelja Daniela Kušana.

Operacija kino nudi filmski program svjetskih, evropskih i domaćih art hous hitova, te publici nudi sasvim drugačije kino iskustvo.

Također, Operacija kino nudi priliku mladim autorima da se, učestvujući u projektu Punk Cinema, koji je posebno kreiran za njih, svojim kratkim amaterskim filmskim radovima predstave publici.

Tokom posljednjeg konkursa Punk Cineme prijavljen je veliki broj radova mladih autora širom BiH. Među pristiglim radovima odabrana su tri filma koji će biti prikazani u okviru Operacije kino u Brčkom "Moj obojeni put" autora Bojana Josića, "Coming home" Sare Ristić i "San o pobjedi" autora Mirze Derviševića.

Projekcije filmova Operacije kino i kratkih amaterskih filmova Punk Cinema u Brčkom održavat će se u Domu kuture.

Operacija kino je filmsko-obrazovni program koji Sarajevo Film Festival realizira u saradnji sa Transylvania International Film Festivalom, Sofia International Film Festivalom i Istanbul International Film Festivalom, a uz podršku MEDIA Mundus EU i Norveške ambasade u Sarajevu.

Programi se razlikuju od zemlje do zemlje, mjesta do mjesta, ali osnova je ista: kvalitetan program i festivalsko iskustvo gledanja filmova postaju garant povratku publike kvalitetnom filmu u kino salama i ljetnim kinima izvan festivalskih dana i uobičajenih festivalskih gradova.

Projekt je nastao s ciljem razvoja filmske umjetnosti u BiH i lakšeg pristupa filma široj publici, što kao krajnji cilj ima povratak kina u našu svakodnevnicu.

Na ovaj način, Operacija kino podrazumijeva kino na putu koje ide u susret svojoj publici i nastoji djelovati na područjima u kojima su audiovizualni sadržaji, na filmskom platnu, do sada bili nedovoljno eksponirani.