U 19:30
0

Opera "Madama Butterfly" sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

I. S.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo će u četvrtak, 30. maja s početkom u 19:30 biti izvedena opera "Madama Butterfly" kompozitora Giacoma Puccinija, u režiji Tadije Miletića, a uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Josip Šego.

Dramatična i potresna priča o srazu dva svijeta u kojima bezuslovna ljubav nije bila dovoljna za sreću i miran život uzburkala je publiku i kritiku već na samom početku i njenoj praizvedbi, ne prestajući očaravati ljubitelje opere sve do danas.

U operi "Madama Butterfly" uloge će ostvariti: Katarina Kikić Marić, Amir Saračević, Adelisa Saračević, Ileš Bečei, Denis Isaković, Erol Ramadanović, Jasmin Bašić, Zana Staniškovska, Siniša Markanović, Edin Daši, Josip Katavić, Dajana Šegvić, Zdenka Vaniček, Laura Kozlinger te članica baletnog ansambla NPS Marijana Marić. U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta, Balet Narodnog pozorišta te Sarajevska filharmonija.

"Naš zadatak nije bio samo da poslije 30 godina ponovo postavimo ovo značajno delo na scenu već da oživimo jedan daleki svet Japana koji kroz duboku i potresnu priču iz gledalaca, izvlači svu tugu, radost i strast skrivenu između nota i pokreta. Ovaj nepoznati svijet protkan drevnim pravilima igra ulogu sudbine duboko ukorijenjene u ljudsku dušu, osvjetljavajući tamne kutke koje obasjava samo iskra časti", naveo je Miletić.

Dodao je da su se bavili istraživanjem elemenata drevne Noh drame kao i idejama Butoh plesa, čija poetika postaje jezik tijela, izraz dubokih osjećanja koje riječi ne mogu dočarati.

"Kroz poznate i dragocjene vizuale japanske tradicionalne nošnje, sabrali smo mnogo toga važnog u nježnu simfoniju bola i ljubavi. Pokreti Noh teatra postaju šapat duše, izliv osjećanja koji prelazi granice riječi, a poznati nijemi krik se čuje glasnije od operskog belkanta", kazao je.

Scenografkinja je Mirna Ler, dok je kostimografska rješenja uradila Vanja Ciraj Džudža. Ulaznice možete rezervisati ovdje. Blagajna svaki radnim danom radi od 9 do 15 sati. Na dan izvođenja predstave radi u dva termina: od 9 do 11:30 i od 15:30 do19:30 sati.