Mozartovo djelo
11

Opera koja briše konzervativne linije razmišljanja: "Čarobna frula" 26. januara na sceni NPS

Klix.ba
U subotu, 26. januara, u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena opera "Čarobna frula" Wolfganga Amadeusa Mozarta u režiji Muhameda Hrustanovića.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Josip Šego.

"Kao obavezna operska literatura, a pogotovo u teatrima njemačkog govornog područja, ističe se jedno posebno djelo koje je komponovao fenomen umjetničke muzike - Wolfgang Amadeus Mozart. Mozart je bio revolucionar. U svoje opere vješto je šifrirao poruke i pouke koje su imale snagu da mijenjaju svijest gledalaca. Na prvi pogled opera zapostavlja žene, društvo ih izoluje s vodećih položaja, posmatra kao manje bitna bića. Međutim, pažljivo oko shvati da sve prepreke postavljene pred muškarca nije moguće savladati bez vodeće ruke žene. Da li je muški istovremeno i 'jači' spol? Ova opera briše sve konzervativne linije razmišljanja i pokazuje da u biti vlast bez žena nije moguća", rekao je reditelj Muhamed Hrustanović.

Ulaznice možete rezervisati i kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo dvakim danom osim nedjelje od 9 do 11:30 i od 15:30 do 19:30. Rezervacije možete izvršiti i putem telefona: 033 221 682, putem stranice Narodnog pozorišta Sarajevo ili putem e-maila [email protected].