Traje do 27. septembra
0

Opera i balet iz Izmira večeras otvaraju 3. Sarajevo balet fest

FENA
Turska Državna opera i balet iz Izmira večeras će na sceni Narodnog pozorišta izvedbom predstave "Othello" otvoriti ovogodišnji 3. balet fest Sarajevo, koji će trajati do 27. septembra.

Direktorica Državne opere i baleta iz Izmira Aytul Buyuksarac istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, organiziranoj povodom večerašnjeg nastupa, da ova institucija obilježava 40 godina postojanja, zbog čega će cijela umjetnička sezona biti ispunjena različitim dešavanjima.

Ona je gostovanje u Sarajevu ocijenila jako važnim za ovaj izmirski baletni ansambl, kao i činjenicu da upravo oni imaju čast otvoriti Balet fest Sarajevo, naglasivši da će se ovdašnjoj publici predstaviti "Othellom" s potpisom njihovog vrhunskog koreografa Ugura Seyreka.

Koreograf Ugur Seyrek naglašava da su za nastup u Sarajevu odabrali "Othello" jer je riječ o vječnom Šekspiru koji je i nakon 200 godina i danas aktuelan i zanimljiv. Naveo je da je zadržao isti libreto te da ga je iskoristio za plesnu koreografiju.

Umjetnička direktorica Festivala Edina Papo ističe da će večeras početi praznik baletne umjetnosti u Sarajevu te da je praznik time veći što će na sceni Narodnog pozorišta ugostiti umjetnike iz zemlje koju ne poznajemo kao zemlju baletne kulture.

"Ovdje ne znamo šta se dešava na toj divnoj, velikoj turskoj baletnoj sceni. Ne znamo ni da imaju šest velikih baletnih scena u Turskoj, te ogroman broj umjetnika. Publika će večeras moći da uživa u drugačijem načinu gledanja na "Othello", a baletna trupa iz Izmira odnijet će kući jedan lijep glas o BiH i našoj umjetnosti", kazala je ona.

Prvakinja izmirskog baleta Asli Cilek Kaynarsu naglašava da je već drugi put u Sarajevu te da je jako sretna što će večeras njihovom izvedbom biti otvoren Balet fest Sarajevo. Izrazila je nadu da će publika prepoznati bol koju doživljava njen lik na sceni.

Da mu predstava "Othello" mnogo znači ustvrdio je prvak izmirskog baleta Baran Kivanc Ekin, dodavši da je riječ o veoma dramatičnoj predstavi koja traži veliko emotivno predavanje na sceni.

Sljedeći događaj na repertoaru Balet festa Sarajevo je predstava "Samson i Dalila" 22. septembra, u izvedbi Državne makedonske opere i baleta iz Skoplja.