Jubilarno izvođenje
273

Opera "Hasanaginica" 20. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo, ulaz besplatan

Klix.ba
Opera "Hasanaginica" će u srijedu, 20. juna, biti izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo, a besplatan ulaz zainteresiranim građanima omogućilo je Adriatic osiguranje.

"Hasanaginica" je jedna od najljepših balada koja je ikad nastala i služila je kao predložak za istoimenu bosansku operu, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 2000. godine. Libreto je napisao Nijaz Alispahić, kompozitor je bio Asim Horozić, a režiju je potpisao Sulejman Kupusović.

Izvedbom u Narodnom pozorištu Sarajevo 20. juna ova opera će doživjeti svoje 60. jubilarno izvođenje. Na sceni ćemo premijerno imati priliku slušati i gledati Ademu Pljevljak - Krehić i Leonarda Šarića koji će utjeloviti uloge Hasanaginice i Hasanage.

Ulogu Imotskog kadije svojim predivnim tenorom donijet će nam Amir Saračević, dok je uloga bega Pintorovića povjerena Denisu Isakoviću. U ulozi majke Hasanage pojavit će se Dajana Šegvić, a sultaniju će nam dočarati Aida Čorbadžić. Starog svata izvest će Dragan Pavlović, a uloga sazlije pripala je Ivanu Šariću.

U predstavi učestvuju Hor Oper NPS, Balet NPS uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Dario Vučić. Predstava počinje u 19:30 sati.

Nakon ove sjajne izvedbe u Sarajevu u operi "Hasanaginica" uživat će publika u Tuzli, rodnom gradu kompozitora Horozića. Opera će biti izvedena 23. juna u 19:30 sati, u Bosanskom kulturnom centru.

Nakon gostovanja u Tuzli opera "Hasanaginica" će se 5. jula naći na prestižnom regionalnom 66. Festivalu Ljubljana u Sloveniji. Ova gostovanja pomogle su kompanije Centrotrans i BH pošta.