Od 23. juna
8

Opera, drama i balet Narodnog pozorišta Sarajevo očekuju brojna gostovanja širom BiH i regije

Klix.ba
Hasanaginica
U predstojećem periodu Narodno pozorište Sarajevo očekuju brojna gostovanja, kako na eminentnim festivalima u BiH, tako i van nje.

Opera Narodnog pozorišta Sarajevo 23. juna 2018. gostuje u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Predstavit će se izvedbom "Hasanaginice" kompozitora Asima Horozića, prema libretu Nijaza Alispahića, u režiji Sulejmana Kupusovića. Nakon gostovanja u Tuzli, opera "Hasanaginica" će biti izvedena na prestižnom regionalnom 66. Ljubljana festivalu u Sloveniji, 5. jula.

Opera NPS će i ove godine dati doprinos u umjetničkom dijelu programa Memorijala "Sjećanje na Srebrenicu", u UK. u organizaciji Fondacije "Remembering Srebrenica" .

Drama Narodnog pozorišta Sarajevo je svoju turneju započela nedavnim gostovanjem u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci, u okviru XXI Teatar festa "Petar Kočić“ 2018., gdje je izvedena predstava "Sve se nekako preživi, osim smrti“ u režiji Dine Mustafića, a prema tekstu Ljubice Ostojić. Predstava "Sve se nekako preživi, osim smrti“ bit će izvedena 1. jula na 37. festivalu pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu.

Komedija "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama", autora Almira Imširevića, rađena prema motivima drame Jurislava Korenića i Reihana Demirdžića, u režiji tvorca pozorišnih hitova Admira Glamočaka, bit će izvedena 26. juna 2018. u Bugojnu u okviru 508. "Dana Ajvatovice". Nakon Bugojna predstava će gostovati u Pljevljima u novootvorenom Domu kulture, 12. jula 2018. Drama NPS zabiljižit će još jedno gostovanje sa predstavom nastalom u koprodukciji Narodnog pozorišta i Festivala MESS, "Kralj Lear" u režiji Diega de Bree, koja će biti izvedena u Čortanovcima u Novom Sadu na Festivalu "Novi tvrđava teatar".

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo odigrat će baletnu predstavu "Alisa u zemlji čuda", u režiji i koreografiji Aleksandra Ilića, na 58. međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku na Ljetnoj pozornici, 29. 07. 2018.

Baleti "Stabat Mater" (Pergolesi) i "Faun" (Debussy), rađeni u saradnji sa jednim od najznačajnijih koreografa današnjice - Edwardom Clugom, bit će izvedeni 17. 07. 2018. u okviru 64. festivala Splitsko ljeto.