{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opera "Carmen" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

F
20.5.2013. u 14:35
1
3
Opera "Carmen" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
1
Opera "Carmen" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u utorak, 21. maja, bit će izvedena francuska opera "Carmen" Georgesa Bizeta, nastala 1875. godine.
Libreto su napisali Henri Meilhac i Ludovic Halévyprema prema noveli Prospera Merimeea "Cigani".

Radnja se događa u Španiji, u gradu Sevilli i okolnim planinama, oko 1820. godine za vrijeme koride. Prati dio života i ljubavnih nedaća lijepe djevojke Carmen.

"Carmen" je jedna od deset najpopularnijih opera u svijetu. Prva njezina izvedba doživjela je enorman neuspjeh jer je publika na pozornici željela gledati likove s kojima se može poistovijetiti.

"Carmen" opisuje potpuno drugačiji svijet - radnike u tvornici, krijumčare, gubitnike. U ovoj opasnoj priči likovi otvoreno pokazuju strastvenu, slijepu ljubav, ljubomoru, prkos i ljutnju.

Opera je bila zahtjevnija za izvođenje nego mnoge dotadašnje. Od zborskih se pjevača tražilo da puše, da se svađaju i istinski glume.

Orkestralni izvođači tvrdili su kako neke dijelove ne mogu svirati jer su preteški. U očaju su zbor i orkestar zaprijetili štrajkom. Unatoč svemu, opera se nastavila izvoditi sve češće.

Prekrasna glazba i temperamentni ritam španskog folklora i danas u jednakoj mjeri oduševljavaju publiku.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, dječiji hor OMŠ "Mladen Pozajić", te Orkestar Sarajevske filharmonije kojim će dirigovati maestro Robert Homen, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: