Podrška kulturi
490

Općina Centar donirala 20.000 KM Kamernom teatru 55

Klix.ba
U prostorijama Općine Centar Sarajevo danas je potpisan protokol o realizaciji sredstava u iznosu od 20.000 KM koje su iz budžeta Općine dodijeljene Kamernom teatru 55 u Sarajevu za realizaciju planiranih projekata ove ustanove.

U ime Općine Centar protokol je potpisao načelnik Nedžad Ajnadžić, a u ime Kamernog teatra 55 to je učinio direktor Emir Hadžihafizbegović.

Kamerni teatar 55 osnovan je 1955. godine u Sarajevu, a tokom 62 godine rada, ovaj teatar je stekao veliki ugled koji je prevazišao granice Bosne i Hercegovine kao teatar visokih umjetničkih standarda sa izuzetnim glumačkim ansamblom.

Načelnik Ajnadžić naglasio je da će Općina Centar nastojati i u budućnosti pružati podršku i pomoć koliko god to budu omogućavala finansijska sredstva.

"Nadam se da će vam sredstva koja ste dobili od Općine Centar biti od koristi. Želim vam puno uspjeha u radu, a sigurna sam da će Općina i u narednom periodu nastaviti pružati podršku kako bi se poboljšali uslovi za vaš rad. Koristim priliku da vas upoznam i pozovem da se uključite u izradu strategije razvoja kulture i sporta na području središnje sarajevske općine do 2025. godine, a za taj posao zadužen je Savjet za kulturu i sport Općine Centar u kome su istaknuti kulturni i sportski radnici", dodao je Ajnadžić.

Uz riječi zahvalnosti direktor Hadžihafizbegović je istakao da je Općina Centar jedna od rijetkih institucija koja ima sluha za potrebe ustanova kulture.

"I ranije smo imali podršku Općine Centar i veliko hvala na ovoj donaciji koja će nam biti od velike koristi. Sredstva planiramo utrošiti na organizaciju festivala koji će biti održan u novembru, a o čemu će građani biti blagovremeno informisani. Iskreno se nadam da će se ovako dobra saradnja nastaviti i u budućnosti", kazao je Hadžihafizbegović.

Općina je iz budžeta za 2017. godinu izdvojila sredstva u iznosu od oko 460.000 KM za razvoj kulture kako na svom, tako i na području cijele Bosne i Hercegovine, a sve to jasno pokazuje opredjeljenje ove lokalne zajednice da se bori za opstanak kulture i kulturnih institucija u našoj zemlji.