{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Oni koji osjećaju da vatra gori": Sudbina ilegalnih imigranata na putu u Evropu

18.8.2015. u 13:42
0
5
"Oni koji osjećaju da vatra gori": Sudbina ilegalnih imigranata na putu u Evropu
0
U saradnji s Ambasadom Švicarske u BiH i Saveznim ministarstvom vanjskih poslova Švicarske, već sedmu godinu zaredom Sarajevo Film Festival je domaćin Dana ljudskih prava.
U okviru obilježavanja Dana ljudskih prava, Sarajevo Film Festival je organizovao poseban program u sklopu kojeg je danas u Multiplexu Cinema City prikazan film "Oni koji osjećaju da vatra gori", Morgana Knibbea, nakon čega je uslijedila panel-diskusija.

Današnjem je događaju prisustvovala i Claudia Buess, zamjenica ambasadora Švicarske u Bosni i Hercegovini, koja je ranije dala intervju za Klix.ba.

Tema ovogodišnjeg panela Dana ljudskih prava je "Srušimo ograde". Imajući u vidu situaciju na Bliskom istoku i jednu od najvećih humanitarnih kriza nakon Drugog svjetskog rata, hiljade imigranata se nastoji domoći Evrope i zatražiti azil jer su njihova osnovna ljudska prava u zemljama iz kojih dolaze ugrožena. Iako se još uvijek čekaju konačni rezultati o migracionim trendovima za 2014. godinu, podaci iz proteklih godina pokazuju veliki rast u broju imigranata koji pokušavaju dobiti azil u zemaljama Europske unije. Većina onih koji uspije doći do EU molbu za azil predaje u Njemačkoj, Švedskoj, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Što se pak tiče porijekla azilanata, većinom se radi o osobama iz Sirije, Eritreje i Afganistana. Migracija je velika i unutar same Europe, gdje građani iz zemalja Zapadnog Balkana koje nisu dio Europske unije ili pak južnih dijelova Europske unije (Grčka, Španjolska, Portugal) odlaze prema zemljama središnje i sjeverne Europe u nadi da će sebi i svojoj obitelji omogućiti bolje uvjete života.

Skoro 65% svih smrtnih slučajeva, odnosno 3,279 osoba, na granici EU se dešava zbog potopljenih brodova koji prevoze ilegalne imigrante. Porast ilegalnih imigranata je trend koji se nastavlja, i u posljednjim mjesecima 2014. godine zabilježen je problem prelaska građana Kosova na teritoriju EU na srpsko-mađarskoj granici.

Pitanje rješavanja imigrantske krize jedno je od najvećih s kojim se Europa danas suočava, no zajedničkog rješenja nema. No, kako smo došli do toga? Da li je dugotrajna ekonomska kriza doprinjela strahu "od drugih i drugačijih"? Gdje je nestala solidarnost i nazire li se riješenje krize samo su neka od pitanja na koja ćemo pokušati naći odgovor na ovogodišnjem panelu Dana ljudskih prava Sarajevo Film Festivala.


Dok grupa izbjeglica pokušava da brodom uđe ilegalno u Evropu, iznenada dolazi oluja i nastaje pakao kada jedan starac s broda padne u more. Njegova percepcija se premješta u drugu dimenziju: mračno, halucinantno mjesto. Nošena misterioznom snagom i očajničkom potragom za svojim voljenim, njegova duša prolazi pored svakidašnje stvarnosti mnogih izbjeglica brodolomaca na granici navodnog raja, Evrope. Starčeva duša posmatra ljude na ulici koje tjeraju kao pse, prati ilegalnog radnika i majku narkomanku i uvlači se u pretrpana izbjeglička skloništa. Lutajući kroz ovaj limb, starac dovodi u pitanje smisao svog postojanja.


Sarajevo Film Festival i kroz svoj Takmičarski program – dokumentarni film prikazuje filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava, a obilježavanjem ovog značajnog dana se nastoji dodatno skrenuti pažnja na važnost filma kao bitnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava. Filmovi i teme koji se svake godine biraju za obilježavanje Dana ljudskih prava pružaju učesnicima panel-diskusija, publici i medijima priliku da razgovaraju o akutnim problemima pojedinaca ili zajednica u današnjem svijetu.

Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo Film Festivala bit će uručena i Nagrada za ljudska prava koja se dodjeljuje filmu iz Takmičarskog programa – dokumentarni film koji na najbolji način obrađuje tematiku ljudskih prava. Nagradu u iznosu od 3.000 eura osigurava Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: