{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Omladina novog doba: Izložba fotografija mladih Holanđana koji žele biti drugačiji

30.7.2015. u 13:10
3
18
Omladina novog doba: Izložba fotografija mladih Holanđana koji žele biti drugačiji
3
Omladina novog doba: Izložba fotografija mladih Holanđana koji žele biti drugačiji
"Omladina novog doba" naziv je izložbe fotografa Mladena Pikulića koja će biti otvorena u sarajevskoj caffe galeriji Zvono u ponedjeljak, 3. augusta u 21 sat.
Sarajevski fotograf Mladen Pikulić koji već dvadeset godina radi kao profesionalni fotograf u Roterdamu, aktuelni je dobitnik druge najznačajnije godišnje holandske fotografske nagrade Zilveren Camera u konkurenciji od nekoliko hiljada radova.

Prije tri godine u galeriji Zvono, Pikulić je imao izuzetno uspješnu izložbu pod nazivom 'Selam from Holland' koja je nastala nakon godinu i po istraživanja i bilježenja fenomena prelaska Holanđana na islam.

Foto: Mladen Pikulić
Foto: Mladen Pikulić
Na predstojećoj izložbi u Zvonu Mladen Pikulić će posjetiteljima predstaviti omladinu novog doba, mlade Holanđane i Holanđanke čiji lični stil korespondira sa dominantnim trendovima, a bitno se razlikuje od roditeljskog stava kako bi djeca trebala izgledati.

''Fotografije su nastale na poziv Ire i Mensura Lutvice da ilustrujem njihovu knjigu 'Pomoć, moje dijete hoće pircing i tattoo'. Kao vlasnici pircing i tattoo studija u strogom centru Amsterdama, oni su uočili da sve veći broj mladih ljudi sasvim uobičajenim smatraju pircing i tattoo dijelom svog izgleda. Kao što su piercing i tattoo u prošlom vijeku smatrani ikonografijom undergrounda, danas je to sasvim normalna ikonografija mladog urbanog svijeta. Svi zidovi na spratu poslovne zgrade smještene simbolično na Rembrantpleinu u Amsterdamu su ukrašeni grafitima za potrebe ovog photoshoota. Zbog fotografisanja, zidovi sa grafitima su se čak svake sedmice mijenjali da bi se prilagodili grafički i likovno samoj ideji urbane omladine u 21. vijeku. Želja za različitošću mladih ljudi, ne samo uz pomoć garderobe već i malih detalja poput pircinga i tattooa, omogućava im da naglase svoju različitost u modernom svijetu'', kaže Mladen Pikulić o fotografijama koje će biti izložene u Zvonu.

Mladen Pikulić
Mladen Pikulić


Mladen Pikulić je poznati bh. fotograf koji je u 20. godini postao najmlađi profesionalni fotoreporter u BiH. Pred samu agresiju, dva puta zaredom osvojio je godišnju nagradu za fotografiju ULUPUBiH-a. Tokom rata je snimao stradanja, ne samo u Sarajevu, nego i u drugim, tada slobodnim dijelovima BiH. Nekadašnji je fotoreporter Oslobođenja, te autor nekoliko fotografskih knjiga a njegove fotografije su izlagane u muzejima i fotogalerijama u New Yorku, Berlinu, Den Haagu, Amsterdamu... Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi, te osvojio nekoliko svjetskih nagrada, a vlasnik je fotoagencije u Rotterdamu.


Izložba će se moći pogledati do 12. augusta u Zvonu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: