{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okrugli sto i protest umjetnika: Ko otima likovnu umjetnost umjetnicima?

17.3.2015. u 15:04
20
6
Okrugli sto i protest umjetnika: Ko otima likovnu umjetnost umjetnicima?
20
Okrugli sto i protest umjetnika: Ko otima likovnu umjetnost umjetnicima?
Okrugli sto na temu "Ko otima likovnu umjetnost umjetnicima?" bit će održan u sarajevskoj galeriji Collegium artisticum u četvrtak, 19. marta 2015. godine u 13 sati.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Likovni umjetnici organizuju okrugli sto povodom protesta koji su uputili odgovornim instancama zbog, kako kažu "vođenja takve kulturne politike čija je posljedica urušavanje bosanskohercegovačke likovne scene i proizvođenja nepovoljne klime za umjetničko djelovanje u likovnoj oblasti."

Još jedan od razloga njihovog protesta je i "diletantsko vrednovanje likovnih umjetnika i njihovih djela od strane političkih institucija (umjesto od struke)", za koje kažu kako je "posljedica općeg urušavanja vrijednosti i stvaranja političkog meteža koji nekompetentnim pojedincima postaje povoljno tlo za lov u mutnom što u konačnici šteti, prije svega, ugledu profesije ali i ugledu države Bosne i Hercegovine."

Protest odgovornim instancama uputili su i zbog "nepovoljnog i ignorantskog odnosa politike, prvenstveno prema njihovim umjetničkim udruženjima koja postoje od 1947. (ULUBIH) i 1954. (ULUPUBIH) i zajedno broje više od 650 članova, ali i prema drugim likovnim institucijama."

"Mi, likovni umjetnici, insistiramo da nas u zemlji i svijetu predstavljaju samo izuzetni, reprezentativni umjetnički radovi najboljih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika, (kojih, srećom, naša država ima), čija vrijednost je prepoznata i priznata na svjetskoj likovnoj sceni, kao i u domaćim stručnim krugovima. Odabir djela treba da bude stručan, transparentan i prema unaprijed dogovorenim procedurama", poručuju likovni umjetnici.

Navode kako ne pristaju da gledaju sa strane kako politika izdaje njihova načela i kako ih u reprezentativnim galerijama, na svjetskim izložbama i bijenalima, predstavljaju ljudi koji se nikad nisu ni okušali u likovnom stvaralaštvu ili imaju sumnjivu profesionalnu reputaciju u likovnoj oblasti.

"Ujedinjeni smo u navedena strukovna udruženja radi ostvarenja slobode umjetničkog stvaralaštva u sigurnom, demokratskom i modernom društvu, u kome umjetnici ravnopravno utiču na kreiranje socijalnih i kulturnih trendova i politika i rade na unapređenju, stimulaciji i razvoju likovnih, primijenjenih umjetnosti i dizajna u BiH. Imamo namjeru da naša načela sprovodimo u djelo", poručuju likovni umjetnici.

Uvodničari okruglog stola koji će biti održan u galeriji Collegium Artisticum su likovni umjetnik i predsjednik ULUBIH-a (Udruženje likovnih umjetnika BiH) Admir Mujkić, fotograf i predsjednik ULUPUBIH-a (Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH) Almin Zrno, likovni umjetnik Jusuf Hadžifejzović, doc. istorije umjetnosti Ema Mazrak, likovna umjetnica Gordana Anđelić-Galić, novinarka i istoričarka umjetnosti Ines Tanović, te moderatorica, novinarka Kristina Ljevak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: