|

Ogroman interes javnosti za najveću retrospektivnu izložbu Leonarda da Vincija u Louvreu

Ogroman interes javnosti za najveću retrospektivnu izložbu Leonarda da Vincija u Louvreu
46
E. Lj.
26.10.2019. u 09:03
2
komentara
46

dijeljenja
1/15 Foto: EPA-EFE
2/15 Foto: EPA-EFE
3/15 Foto: EPA-EFE
4/15 Foto: EPA-EFE
5/15 Foto: EPA-EFE
6/15 Foto: EPA-EFE
7/15 Foto: EPA-EFE
8/15 Foto: EPA-EFE
9/15 Foto: EPA-EFE
10/15 Foto: EPA-EFE
11/15 Foto: EPA-EFE
12/15 Foto: EPA-EFE
13/15 Foto: EPA-EFE
14/15 Foto: EPA-EFE
15/15 Foto: EPA-EFE
U povodu 500. godišnjice smrti Leonarda da Vincija u Louvreu u Parizu je otvorena najveća retrospektivna izložba renesansnog genija koja je privukla brojne posjetioce iz svih dijelova svijeta.
Organizatori su duže od decenije pripremali ovu izložbu zahvajujući kojoj javnost u Louvreu ima priliku vidjeti 162 renesansnih djela i crteža Leonarda da Vincija. Riječ je o jednoj od najskupljih izložbi postavljenih u Francuskoj koja prvi put na jednom mjestu okuplja tako veliki broj Da Vincijevih djela.

Cilj izložbe je da posjetioci pomoću bilješki, infracrvene tehnologije i virtuelne stvarnosti shvate i poznaju Da Vincijeve metode i strukture djela kroz nacrte, skice i slike, piše BBC.

"Mona Lisa", jedna od najpoznatijih umjetničkih slika, nije dio ove izložbe. Ova slika ostala je izložbena u dvorani u kojoj je stalno postavljena, a posjetioci retrospektivne izložbe renesansnog genija ovu čuvenu sliku mogu vidjeti uz pomoć virtuelne stvarnosti. Ova tehnologija se ranije nije primjenjivala u Louvreu, a kompanija Vive Arts koja je razvila ovaj projekt saopćila je da će naučnici pokušati otkriti detalje unutar slika nevidljive golim okom.

Za potrebe ove izložbe neka Da Vincijeva djela Louvreu su posudili kraljica Elizabetha II, Vatikan, italijanske galerije i muzeji te Bill i Melinda Gates. Među najslavnijim i najvažnijim Da Vincijevim radovima koji su posuđeni Louvreu je "Vitruvijev čovjek", savršeno proporcionalno ljudsko tijelo unutar kvadrata i kruga nacrtano olovkom i mastilom, koji se čuva u Veneciji gdje se zbog svoje krhkosti prikazuje samo povremeno. Uprkos pokušajima da se zabrani iznošenje ove skice iz Italije, djelo je u Louvre stiglo sa zakašnjenjem i tu će ostati naredna dva mjeseca.

"Ovaj crtež pokazuje važnost odnosa nauke i umjetnosti. U ovom slučaju pokazuje ljepotu ljudskog tijela", rekao je kustos Vincent Delieuvin.

On je za BBC rekao kako očekuje da će ovu izložbu posjetiti oko 600.000 ljudi.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...