Kultura
28

"Odumiranje međeda" u Narodnom pozorištu Mostar: Šta će publika izabrati?

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ansambl Narodnog pozorišta Mostar u petak, 16. decembra 2016. godine, premijerno će izvesti predstavu "Odumiranje međeda" koju je prema tekstu Branka Ćopića režirao mladi reditelj Emir Kapetanović.

Rukovodstvo ove mostarske teatarske kuće zajedno s rediteljem i glavnim glumcima danas je na konferenciji za medije najavilo ovu izvedbu.

Druga je to premijera u kratkom vremenskom periodu, ponosno je istakao direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović, koji je odmah za početak naredne godine najavio pokretanje rada na novom projektu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Iako je tekst pisan prije šezdeset godina i danas je aktuelan i kad ga se čita izgleda kao da je pisan namjenski za Mostar i ovaj ovaj vremenski period. Adnan Lugonić, umjetnički direktor pozorišta, povezao je ovu predstavu s "Mostarskom djelidbom", projektom koji je njegova kuća radila ranije. Tekstovi obje predstave, iako stari, izuzetno su aktuelni i danas, a oba su ranije zabranjivana.

Reditelj predstave Emir Kapetanović bio je pun hvale za cijeli ansambl Narodnog pozorišta Mostar, koji je svojim "upadima" u tekst od ovog komada napravio nešto novo, još jače i kvalitetnije. Četrdeset dana rada na ovoj predstavi bilo je dovoljno da jedan klasik zasija u novom ruhu, poručio je dodavši da ovom predstavom nastavljaju Ćopićevu borbu s korumpiranom vlašću, koju je on počeo prije skoro 60 godina.

Ćopićev tekst za ovu priliku adaptirao je i dramaturški obradio Dženan Medanović, koji je između ostalog kazao da bi ovaj komad i danas bio zabranjivan da živimo u totalitarnom režimu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Kritika je to režima, vladanja i svakog pojedinca koji krene upravljati nekom zajednicom na loš način", poručio je.

Svoje impresije o predstavi, kao i zadatke koje je ona postavila pred njih, kazali su i glavni glumci Saša Oručević i Ajla Hamzić.

Predstava će premijerno biti izvedena u petak na velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar u 20:00 sati, a prva repriza je dan kasnije u isto vrijeme. Specifikum ove predstave je što će gledatelji na kraju biti aktivni sudionici komada, birajući između dvije ponuđene opcije. Ostaje da vidimo hoće li publika izabrati promjene.