{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održano predavanje o holokaustu za studente Sarajevskog univerziteta

F
FENA
15.4.2008. u 20:03
0
0
Održano predavanje o holokaustu za studente Sarajevskog univerziteta
0
Održano predavanje o holokaustu za studente Sarajevskog univerziteta
"Nacistički logori, holokaust i konačno rješenje jevrejskog pitanja" jedno je od predavanja koje je danas iz ciklusa o historiji genocida i holokausta za studente Sarajevskog univerziteta organizirao Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu.
O ovoj temi studentima je govorio profesor dr. Muhamed Mešić, dok je Greta Ferdušić, svjedokinja holokausta, preživjela zatočenica nacističkog logora, odgovarala na pitanja o svom iskustvu.

Prof. dr. Muhamed Mešić govorio je o holokaustu u kontekstu njegove geneze kao fenomenu koji se isključivo veže za stradanje ogromnih razmjera Jevreja na tlu Evrope tokom Drugog svjetskog rata te o koncentarcionim logorima kao nacističkom izumu.

Za studente je priredio i "putovanje slikom" kroz taj strašni period, prikazivanjem slajdova još od vremena pojave nacizma u Njemačkoj, Adolfa Hitlera i otuđivanja njemačkog društva tridesetih godina prošlog vijeka, kada je brojna jevrejska zajednica i zvanično predstavljana kao opasnost koja u rukama drži bogatstvo i živi na uštrb etnički čiste arijevske rase. To je bila ptehodnica za kasnije teško stradanje i genocid.

Prema mišljenju Grete Fredušić, a ona napominje da joj je holokaust doživljaj, ne i predmet izučavanja, upravo materijalni faktor je bio bitan poriv jer je uporedo s pogromom Jevreja otimana njihova vrijedna imovina.

Prema podacima koje je tokom predavanja iznio prof. Mešić, pozivajući se na relevantne izvore, holokaust je odnio šest miliona Jevreja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: