Kultura
0

Održani Dani bh. kulture u Italiji

FENA
U jeku turističke sezone u italijanskoj prijestonici Rimu i nešto sjevernijoj regiji Pijaćenca, u istoimenom gradu gdje živi oko hiljadu bh. građana iz okolice Jajca i Tešnja, organizirani su Dani bosanskohercegovačke kulture pod nazivom "Sevdalinka u zemlji Romula i Rema".

U okviru ove manifestacije italijanskoj i bh. publici predstavljena je bosanska sevdalinka koju su u izvornoj verziji i nadahnute komentare Vehida Gunića interpretirali Zerina Cokoja, Hamid Ragipović Besko te harmonikaš i pjevač i Tufo Veletanlić.

U književnom dijelu ovih večeri predstavljene su knjige - zbornik reportaža Uzeira Bukvića "Sijermina djeca- sjeverna pisma" i Antologija najboljih sevdalinki Vehida Gunića.

O sevdalinci kao multietničkom fenomenu BiH govorio je i profesor dr. Predrag Matvejević, aktivni sudionik svih važnijih događanja koja se tiču kulturnog identiteta bosanske manjine u Italiji.

Stihove Šantićeve "Emine" na italijanskom jeziku čitala je Mersiha Čolaković, nekada popularna televizijska voditeljica u bivšoj domovini koja je sličnu karijeru izgradila i u Italiji.

U Pijaćenci je u okviru ovih večeri upriličen i okrugli sto "Suradnja grada Jajca i Pijaćence", na kojem je govoreno i o aktivnostima na kandidiranju Jajca kao svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

U radu ovog skupa učestvovali su i istaknuti italijanski novinari i publicisti Luka Leone i Alda Radaeli, autori nekoliko knjiga o Bosni i Hercegovini.

Italijanski mediji, pisani i elektronski, posvetili su ovom događaju neočekivano veliku pažnju, a iza ukupnog projekta stoje bh. zemljakinja u Rimu Enisa Bukvić i Jajčanin u Pijaćenci Medaga Hodžić.