Kultura
0

Održana svjetska premijera Đurinog filma 'Kajmak i marmelada'

Klix.ba
Foto: Haris Memija
Foto: Haris Memija
Trećeg dana 9. Sarajevo Film Festivala, 17. augusta u 20 sati i 15 minuta u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana je druga svjetska premijera na ovogodišnjem SFF-u.

Prikazan je prvi igrani film glumca i reditelja rođenog u Sarajevu i nastanjenog u Sloveniji, Branka Đurića, Kajmak i marmelada. Ovom događaju prisustvovala je ekipa filma predvođena Đurićem – koji u svom prvijencu igra i glavnu ulogu – te glumcima Rene Bitorajcem i Tanjom Ribič. Nakon filmske projekcije svjetske premijere Kajmaka i marmelade, publika je oduševljeno aplaudirala filmskoj ekipi koja je izašla na pozornicu Narodnog pozorišta.

"Ne bih uopće želio da ovo zvuči imalo politički, no izrazito sam ponosan na svoju miješanu filmsku ekipu. Ovaj film je posvećen miješanima." - na kraju svečane premijere, u kratkom obraćanju razdraganoj publici, rekao je Branko Đurić, reditelj i glavni glumac filma 'Kajmak i marmelada'. 'Kajmak i marmelada' je prikazan u okviru Regionalnog programa 9. Sarajevo Film Festivala. Inače, trećeg dana Festivala rasporedi su potpuno popunjeni filmskim projekcijama i premijerama.

U večernjem programu, u najvećem kinu Festivala prikazan je hollywoodski hit 'Pirati s Kariba', dok je projekcija američke cenzorske noćne more, filma 'Ken Park', upriličena nešto prije ponoći. Između ova dva filma, u Narodnom pozorištu u Sarajevu počela je i projekcija hrvatskog filma 'Onaj koji će ostati neprimjećen' autora Zvonimira Jurića, nakon koje je upriličen i svečani prijem čiji je domaćin bilo Hrvatsko veleposlanstvo u BiH.