{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana šesta SEEDI konferencija u Zagrebu

S
25.5.2011. u 22:11
0
0
Održana šesta SEEDI konferencija u Zagrebu
0
Održana šesta SEEDI konferencija u Zagrebu
Šesta po redu SEEDI konferencija na temu "Digitalizacija kulturne i znanstvene baštine" održana je u glavnom gradu Hrvatske od 18. do 20. maja 2011. godine.
South East Europe Digitization Initiative - je međunarodna inicijativa za razvoj digitalizacije kulturne i znanstvene baštine u zemljama jugoistočne Europe, s ciljem okupljanja arhivskih, knjižničnih i muzejskih radnika koji su odgovorni za čuvanje i osiguravanje trajnog pristupa kulturnoj i naučnoj baštini.

SEEDI Inicijativa okuplja i istraživače informacijske tehnologije koji razvijaju projekte digitalizacije kulturne i naučne baštine, te naučnika iz polja umjetnosti, društveno-humanističkih nauka, historije i informatičkih nauka, studenata i svih zainteresiranih za digitalizaciju kulturne i naučne baštine.

Organizatori šeste SEEDI konferencije su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Ministarstvo Kulture Republike Hrvatske, Hrvatski Državni Arhiv, Muzejski dokumentacijski centar i Muzej Suvremene Umjetnosti Zagreb.

Iz Bosne i Hercegovine šestoj SEEDI konferenciji su prisustvovali Narcis Behlilović i Selma Rizvić (Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu), Dragan Golubović (Mediacentar Sarajevo) i Dino Selimović (Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine DIGI.BA Sarajevo), te Sanja Petrić-Milošević i Valentina Živić (Biblioteka "Filip Višnjić" Bijeljina).

Dino Selimović promovisao je V-MusT.net - evropski projekat Transnacionalne Mreže Virtuelnih Muzeja, dok je Golubović prezentovao projekat digitalnog arhiva INFOBIRO.

Na Konferenciji su razmjenjena iskustava u korištenju novih informacijskih tehnologija, normi te iskustava iz područja digitalizacije kulturne i naučne baštine, uključujući digitalno prikupljanje i pretvoranje iz analognog oblika u digitalni, opis i predstavljanje baštinskih objekata i pripadajuće dokumentacije, obradu digitaliziranog sadržaja, kao i predstavljanje i trajno čuvanje digitaliziranog sadržaja.

Kao jedan od prioriteta daljnjeg djelovanja SEEDI definisani su međusobni regionalni i evropski projekti iz oblasti digitalizacije kulturne baštine i građe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: