Kultura
0

Održana prva prezentacija kolekcije Ars Aevi za predstavnike diplomatskog kora

Sarajevo-x.com
Prva u svečana prezentacija Kolekcije Ars Aevi u prostoru Art Depoa Ars Aevi u Centru Skenderija održana je u četvrtak, 18. 10 2007. Ovom prezentacijom Ars Aevi je započeo ciklus promotivnih programa u pripremi otvaranje Art Depoa Ars Aevi za javnost koje je predviđeno za početak naredne godine.

Namjena ovih prezentacije je, prema riječima izvršne direktorice Ars Aevi Amile Ramović, predstavljanje ostvarenja i planova Projekta Ars Aevi dosadašnjim i budućim partnerima ovog međunarodnog projekta.

U prostoru Art Depoa Ars Aevi okupili su se eminentni predstavnici diplomatskog kora, među kojima ambasador Italije Alessandro Fallavollita, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Charles English, ambasdorica Francuske Maryse Berniau, ambasador Holandije Karel E. Vosskuehler, ambasador Belgije Stijn Mols i drugi uvaženi predstavnici diplomatskog kora.

U svom obraćanju diplomata, ambassador Fallavollita je rekao: „U ovom prostoru odmah se zapitamo kako je moguće krenuti od ničega i stvoriti najvažniju, možda i najskuplju kolekciju u jugoistočnoj Evropi. I to Kolekciju koja danas čeka novi prostor koji je za nju projektovao prestižni arhitekta Renzo Piano. Objašnjenje za to je specifičnost ovog projekta – učešće u njemu ne može biti zbog publiciteta ili sličnih motiva, nego iz želje za udruživanjem. Slijedeći model internacionalne kooperacije Projekt je prevazišao regionalni nivo, i danas su uz njega podržavaoci iz Venecije, Milana, Rima, ali i mnogobrojni muzeji i institucije iz Slovenije, Austrije, Turske, Francuske, Hrvatske, koje su se doslovno zaljubile u inicijativu i dale joj svoju podršku. (...) Muzej Ars Aevi će sigurno izrasti i opstati u Muzeju Renza Piana, koji ga je projektovao, nakon što je Sarajevu poklonio pješački most kao dio budućeg objekta. Početak procesa izgradnje već je potvrđen doprinosom od skoro milion eura koliko je obezbijedilo Ministarstvo vanjskih poslova Italije. (...) Ars Aevi je projekt u kojem se mora učestvovati. On je dokaz kako jedan projekat može promijeniti grad arhitektonskom inicijativom i pomoći gradu da izgradi novu kulturnu dimenziju ne samo grada već i regije. Sličan projekt ostvaren je već u Bilbaou gdje je Muzej Guggenheim uspio da u ovaj nekada skoro napušteni grad dovede preko milion posjetilaca godišnje. (...) Mi ćemo biti zahvalni na Vašoj podršci, na načine koji vi smatrate adekvatnim, u promociji aktivnosti projekta, saradnji na organizaciji njegovih programa, priključivanje formiranju fondova, jer ovo je projekt koji počiva na ideji internacionalne kooperacije. A zbog toga smo mi danas ovdje.“

Nakon održane prezentacije, predsjednik Fondacije Ars Aevi Ilija Šimić iskazao je zadovoljstvo sa ostvarenim rezultatima: „Vrlo sam zadovoljan kako su diplomate akreditirane u Sarajevu dobro upoznate sa međunarodnim aspektom Projekta Ars Aevi, kao i pokazanim interesom za sudjelovanje drugih institucija suvremene umjetnosti iz njihovih zemalja u ovom internacionalnom Projektu. Mi smo ovom prilikom predstavili i nove aspekte međunarodnog funkcioniranja Ars Aevija što je jako dobro primljeno kod posjetilaca, koji su se mnogo interesirali da saznaju kakva je naša pozicija kod institucija vlasti u Bosni i Hercegovini. Rekli smo da smo uglavnom zadovoljni, jer nismo htjeli isticati pojedine nivoe vlasti s kojima ne možemo ostvariti suradnju, nadajući se da ćemo i to riješiti unutar naših domaćih odnosa. Jako sam prijatno iznenađen odzivom diplomatskog kora i impresioniran predanošću ideji Projekta italijanskog ambasadora u Nj. E. Alessandra Fallavollite i načinom kojim je svojim kolegama govorio o važnosti Projekta Ars Aevi.”

Izvršna direktorica Ars Aevi Amila Ramović predstavila je razvojne faze projekta i istakla da je projekt još jedno podsjećanje na Sarajevo kao grad koji uvijek bio stjecište ambicioznih ali i veoma uspješnih internacionalnih projekta, kao što su to bile i Zimske olimpijske igre. “Ovo je projekat koji ima snažnu kulturnu dimenziju jer u Sarajevu okuplja najznačajnije aktere svjetske savremen umjetnosti, ali je i projekat koji ima veoma osviještenu razvojnu i političku dimenziju, kroz različite oblike lokalne i imternacionalne kooperacije i kroz snažnu promociju njegovih aktivnosti na internacionanom planu.”

Program planiranih posjeta bit će nastavljen u presdtojećim mjesecima u druge grupe partnera, a bit će će zaključen susretom predstavnika Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Federacije Bosne i Hercegovine i Države Bosne i Hercegovine, koji će zajednički formulirati prijedlog o njihovom učešću u finansiranju troškova održavanja Art Depoa Ars Aevi, programa godišnjeg djelovanja Ars Aevi i promocije Kolekcije Ars Aevi na bosanskohercegovačkom i internacionalnom planu.

Procjenjujući izuzetnim značaj Projekta Ars Aevi na lokalnom, regionalnom i internacionalnom planu, Banka Intesa Sanpaolo i UPI Banka izrazile su interes da se priključe procesu promocije Kolekcije Ars Aevi.

Prilikom prezentacije Ars Aevi je najavio otvaranje samostalne izložbe Deana Jokanovića Toumina, u ciklusu izložbi osnivača Kolekcije Ars Aevi, predstojećeg 26. oktobra u galeriji Collegium artisticum.