Kultura
932

Održana promocija romana "Priča jednog Bistričanina" autora Mersuda Nikšića

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Večeras je u auli Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu, upriličena promocija autobiografskog romana "Priča jednog Bistričanina" profesora Mersuda Nikšića. Knjiga je objavljena u sklopu aktivnosti Udruženja "Metamorfoza“ iz Sarajeva.

Pred više od 250 prisutnih, obratili su se urednik i izdavač knjige, Tarik Jažić (ujedno i bivši učenik ove gimnazije i bivši učenik profesora Nikšića), Edin Pobrić, inače profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, autor knjige Mersud Nikšić, profesor sporta u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu, te Lejla Akšamija, direktorica Prve bošnjačke gimnazije.

Knjiga "Priča jednog Bistričanina“ predstavlja život profesora Mersuda Nikšića, sastavljen kroz dvanaest logičko povezanih priča koje su zapravo životne priče svake osobe odrasle u mahali i u gradu Sarajevu. Razlog nastajanja ove knjige je nešto više od želje da se ispriča svoja životna priča.

Naime, podsjećanja radi, Mersudu Nikšiću su prošle godine doktori otkrili metastaze na oba plućna krila i jedino rješenje za nastavak njegovog života i za borbu bila je operacija u Istanbulu. Prije tačno godinu dana, Sarajevo i njegovi građani su još jednom pokazali veliku humanost i zahvaljujući njima Mersud Nikšić je otputovao na operaciju u Istanbul.

Danas, godinu dana kasnije, borba sa ovom opakom bolešću još uvijek traje, ali želja za životom je mnogo jača, pa se Mersud Nikšić na ovaj način htio zahvaliti svim ljudima dobre volje koji su mu pomogli da ode na operaciju.

Knjiga je posvećena njegovom petogodišnjem sinu Abdulahu, uz želju da mu riječi iz ove knjige budu vodilja kroz njegov život.