Tuzla
0

Održana promocija knjige Odbrana slobode 1992-1995

Sarajevo-x.com
U prepunoj plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla, a u organizaciji Bosanske medijske grupe kao izdavača, sinoć je održana promocija knjige „Odbrana slobode 1992-1995.“ autora Alije Uzunovića.

Uz uvodnu riječ urednika Mehmeda Pargana, pred popriličnim auditorijumom predstavljena je knjiga „Odbrana slobode 1992-1995.“ autora Alije Uzunovića.

Na promociji su govorili književnici Atif Kujundžić, Žarko Milanić kao i autor knjige Alija Uzunović.

Knjiga sadrži odabrane novinske tekstove pisane i objavljivane

U desetak listova u BiH i dijaspori tokom rata u našoj zemlji i organizirana je u šest ciklusa: Svjedočanstva, Intervjui, Ratni susreti, Bosanski meridijani, Reportaže, zapisi, prikazi i Iz kulturnog i društvenog života.

  • Važna okolnost za procjenu svih ovih tekstova jeste činjenica da Uzunović iste piše u vrijeme događaja na koje se odnose, a još važnijom okolnošću se čini, što iste tekstove objavljuje u neizmijenjenom obliku, sve zajedno u istoj knjizi s pozivom na medije u kojima su prethodno objavljeni – istakao je na promociji Atif Kujundžić.

Profesor Uzunović, je u svojim tekstovima kroz potresna svjedočenja, oslikavanje ratnih sudbina, razgovore sa običnim ljudima, visokim domaćim i međunarodnim funkcionerima, oficirima i vojnicima na linijama, svojom knjigom zauvijek sačuvao između korica sliku jednog teškog vremena na jednom prostoru.

  • Bio sam ponosan kada sam, pripremajući izdavanje ove knjige, ponovo sretao svoje tekstove, a oni su i dalje takvi da bi ih čak i sedamnaest godina poslije ponovo potpisao. U njima nema mržnje i nacionalizma, nema laži i, i funkciji podizanja morala, plasiranja dezinformacija, a u to vrijeme postojao je trend u novinarstvu koji je imao takve vizije svoje uloge, na svu sreću nisam bio pobornik takvog novinarstva i nacionalističke retorike – istakao je autor knjige Alija Uzunović.

Posjetitelji promocije sa posebnom pažnjom slušali su tuzlanskog glumca Borisa Baltu koji je čitao fragmente iz knjige. Prema izrazima na njihovom licu, moglo se zaključiti da niko nije ostao ravnodušan, zasigurno prisjećajući se na taj način teških ratnih vremena.

Inače, u knjizi se pojavljuje više od tri stotine imena aktera rata. Objavljene su priče iz desetina gradova i bit će rijetki oni koji u ovoj zanimljivoj knjizi neće naći nešto za sebe.

  Izdavač knjige Odbrana slobode 1992-1995 je BMG Bosanska medijska grupa iz Tuzle, koja u svojoj biblioteci “Dokumenti” već objavljuje drugu knjigu sa ratnom tematikom.