{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana pres-projekcija filma "Jasmina" Nedžada Begovića

F
27.7.2010. u 15:19
0
0
Održana pres-projekcija filma "Jasmina" Nedžada Begovića
0
Održana pres-projekcija filma "Jasmina" Nedžada Begovića
Film "Jasmina" reditelja i scenariste Nedžada Begovića zabilježio je danas svjetsku premijeru četvrtog dana 16. Sarajevo film festivala na pres- projekciji u Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa za igrani film.
U ovoj ljudskoj i humanoj priči cijelim njenim tokom dominiraju emocije kroz likove koje su u izvrsnim izvedbama ponijeli Zijah Sokolović i Nada Đurevska.

Beba Jasmina s nanom napušta ratno Sarajevo te život nastavljaju u malom hrvatskom primorskom gradiću. Njihov se život komplicira iznenadnom bolešću nane, a kasnije njenom smrću dovodi u pitanje opstanak bebe. Brigu o njoj preuzima lokalni pijanac, koji svoj život transformira posvećujući se potpuno Jasmini.

Reditelj Nedžad Begović istaknuo je na konferenciji za medije po završetku projekcije filma da je prve verzije scenarija počeo pisati još u ratnom Sarajevu 1994. godine te je tako svjetsku premijeru film zabilježio čak 15-ak godina kasnije.

On navodi da je scenarij nastao od nekoliko istinitih priča, ali da je evoluirao kroz desetak godina, te kasnije i kandidiran za koprodukcijski market SFF-a Cine Link.

Potcrtao je da je mali primorski gradić za snimanje filma izabran u potpunosti s namjerom.

"Izabrati neki kontinentalni grad jednostavno ne bi odgovaralo. Nakon što smo obišli mnoga mjesta u Dalmaciji, odlučili smo se za Kaštele, kao jedino mjesto gdje nema satelitskih antena niti klima- uređaja. Time smo postigli neki drugi geografski prostor koji se naslanja na 92.-93. godinu", kazao je on.

Dodao je i da je izbjegavao montažu, držeći se mirnog filmskog ritma da bi u cijeloj priči prednost dao emociji.

Za Zijaha Sokolovića ovo je film apsolutne ljubavi u koji je cijela ekipa ušla s duboko skrivenim emocijama.

"Željeli smo od mog lika Stipeta napraviti univerzalnog čovjeka koji je ostavljen negdje u nekom ratu i koji je započeo novi život. Zato mislim da smo danas svi pomalo Stipe, živimo s tom skrivenom emocijom i u borbi protiv predrasuda", mišljenja je Sokolović.

Nada Đurevska, koja ovim filmom obilježava 35 godina umjetničkog rada, također smatra da je riječ o filmu ljubavi, naglašavajući da su za nju svaki lik i situacija u ovoj priči i istinska filozofija.

"Onog trenutka kada lik Stipe osjeća samilost prema djetetu, on postaje čovjek i tu dolazi do njegovog duhovnog pročišćenja", ocijenila je Đurevska.

Film bi u kinodistribuciju trebao krenuti u oktobru, a na zvaničnom je programu večeras u Narodnom pozorištu u 22.30 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: