Kultura
0

Održana pres-projekcija filma "Amerika iznutra"

FENA
Pres-projekcija filma "Amerika iznutra" rediteljice iz Austrije Barbare Eder prikazana je u prijepodnevnim satima u Narodnom pozorištu.

Barbara Eder rođena je 1976. u Austriji. Godine 1994. odlazi studirati u Brownsille, Texas. Prema tamo stečenim iskustvima bazirala je i filmsku priču.

U srednjoj školi H. H. u Brownsvilleu na granici s Meksikom tragedije se svakodnevno događaju. U ovoj se priči isprepliću navijačice ovisne o kokainu, patriotski nastrojeni pitomci škole za rezervne oficire, bande nasilnika i mlade Meksikanke koje se nadaju udaji do osamnaeste godine. A ipak, svi oni imaju puno toga zajedničkog. Svi se zaklinju američkoj zastavi, sanjaju o baštama opasanim bijelim ogradama i luksuznim autima. Međutim, svaki put kada izađu iz škole stvarnost ih pogodi poput neizlječive bolesti.

Kako kaže Eder, živeći u tom okruženju susretala se sa stvarima za koje je mislila da postoje samo u filmovima. Kad se vratila u Austriju, pričala je o svojim iskustvima i s Constanzom Schuman, kojoj se ideja svidjela za film. Shuman, koja je producentica filma, i Eder govorile su o tome da su film pravile samo s pet profesionalaca, te da je prvobitna ideja bila da bude dokumentarni.

Barbara Eder govorila je i o tome kako je tekla potraga za glumcima, koje je većinom pronašla u srednjoj školi. Najteže joj je bilo pronaći glumca koji je član bande i koji je spreman stati pred kameru.

Ipak, uspjela ga je pronaći na društvenoj mreži My Space. Aimeé Lizette Saldivar, koja glumi djevojku koja pobjeđuje na izboru za lokalnu ljepoticu, ali je ipak usamljena, odbačena, rekla je da je završila srednju školu o kojoj se govori u filmu. Istakla je da je puno toga što je prikazano u filmu stvarni život ovog mjesta. I da je film bitan jer pokazuje realnost.

"Titula lokalne ljepotice može značiti i stipendiju za studiranje i zato je bitan izgled, stav", rekla je rediteljica.

U filmu glume: Raul Juarez, Aimeé Lizette Saldivar, Zuleyma Jaime, Luis De Los Santos, Carlos Benavides, Patty Barrera.

Zvanična projekcija filma je večeras u 20 sati u Narodnom pozorištu.